31.8.10

Καίσαρες...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΗΤΑΝ το πρόσωπο που δεν µπορούσε να αναγνωρίσει κανείς στη φωτογραφία. Ωστόσο, η καθηγήτρια Νοµικής Γλυκερία Σιούτη µετείχε στην οµάδα (Αθανασάκης, Παµπούκης και Σία) που πήγε πεζή µε τον Γιώργο Παπανδρέου να παραλάβει το Μέγαρο Μαξίµου µετά τις...
εκλογές του περασµένου Οκτωβρίου. Στο Πρωθυπουργικό Γραφείο του Παπανδρέου δεν έµελλε να κλείσει ούτε έναν χρόνο.

Η ΣΙΟΥΤΗ ήταν στην οµάδα που υποστήριζε νοµικά τα φιλόδοξα εγχειρήµατα της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως οι συνενώσεις αρµοδιοτήτων και οργανισµών.

Κανείς δεν αµφισβητεί τη νοµική επιστηµοσύνη της. Ωστόσο, άλλο η διακυβέρνηση και άλλο η πολιτική.

Στη διακυβέρνησή του ο Καίσαρας πρέπει να υποστηρίζεται από συµβούλους υψηλού επιπέδου. Στην πολιτική οι σύµβουλοι του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι ικανοί, πρέπει να έχουν και αίσθηση δηµόσιου χώρου. Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του Αγγελου Χασαπόπουλου στο γραφείο του Πρωθυπουργού ήταν νόµιµη κι ας µην είχε κάνει το στρατιωτικό του. Μπορεί να είχε λαµπρές σπουδές και να ήταν απαραίτητος. Το γεγονός ότι είναι νέος είναι υπέρ του. Ολα τα επιτελεία (από του Οµπάµα ώς του Κάµερον) έχουν εικοσάρηδες και τριαντάρηδες που θεωρούνται αναγκαίοι σε µια εποχή που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Ωστόσο, στην πολιτική η τυπική νοµιµότητα δεν αρκεί.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να φτάσουµε ώς τη φράση «το νόµιµο είναι και ηθικό» που κατέστρεψε τον Κώστα Καραµανλή και τους ανθρώπους του. Αρκεί να πούµε ότι σε µια φάση που πολλοί µένουν άνεργοι και βλέπουν τα παιδιά τους, παρά τις σπουδές που έχουν κάνει, να µη µπορούν να βρουν δουλειά, ο χειρισµός της υπόθεσης Χασαπόπουλου ήταν ατυχής. Δεν ελάµβανε υπόψη το κλίµα στην οικονοµία και την κατάσταση της κοινωνίας. Δεν αφουγκράζονταν τον επερχόµενο κίνδυνο να αρχίσει µια παραφιλολογία για τα «γκόλντεν µπόις» του ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ συµβαίνουν σε µια φάση που οι σχέσεις της κυβέρνησης (αλλά και της πολιτικής) µε την κοινωνία είναι σε πολύ λεπτό σηµείο. Οι πολίτες είναι οργισµένοι. Αυτό που συνέβη µε τον Δηµήτρη Σιούφα στην Πάρο είναι ακραίο και άσχηµο, υποδηλώνει όµως µια τεταµένη ατµόσφαιρα. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου επιµένει να είναι ένας Πρωθυπουργός που κυκλοφορεί ανάµεσα στον κόσµο, παίρνει το πλοίο και, γενικώς, δεν κρύβεται. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να βρεθεί υπόλογος για αµφιλεγόµενες πρακτικές που αφορούν το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ εξηγούν την ταχύτητα εξόδου της Γλυκερίας Σιούτη από τη θέση της. Αλλη µια ένδειξη πόσο έχει επιταχυνθεί η ελληνική πολιτική. Ως γνωστόν, η υπερβολική ταχύτητα σκοτώνει.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: