29.8.10

Ο τηλεοπτικός χάρτης του χειμώνα...

Της Αφροδίτης Γραμμέλη
Τι μπορεί να περιλαμβάνει ένα φτωχό τηλεοπτικό μενού; Ριάλιτι, σαπουνόπερες, κουτσομπολίστικες εκπομπές, τηλεπαιχνίδια και φυσικά τα ίδια πρόσωπα. Τουλάχιστον για εφέτος αυτά αναμένεται να «σερβιριστούν» στο τηλεοπτικό κοινό, και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις. Η έλλειψη ρευστού συνδυάστηκε με...

...την έλλειψη αισθητικής και ποιότητας και πλέον ό,τι παρακολουθήσουμε κάνοντας ζάπινγκ θα μας θυμίσει έντονα το τηλεοπτικό παρελθόν που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

ΜΕGΑ:Μega-λες αλλαγές
Το κανάλι που άλλοτε είχε ως σημαία του τις ελληνικές σειρές, πλέον τους γυρίζει την πλάτη και αποφασίζει να επενδύσει σε άλλα είδη. Τρεις καθημερινές σειρές «Η ζωή της άλλης», «Μυστικά της Εδέμ» και «Ρatty» δεσπόζουν στο πρόγραμμα, ενώ τα ριάλιτι και τα τάλεντ σόου έρχονται να συμπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του παζλ. «Μaster Chef» με παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου , «Υou man» με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο, «Οι κηπουροί», «Just the two of us» με τον Γιώργο Καπουτζίδη, η εκπομπή μαγειρικής «Food and the city» με τον Βασίλη Καλλίδη και ένα τηλεπαιχνίδι με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του prime time, ενώ το υπόλοιπο έρχονται να καλύψουν οι λιγοστές πλέον ελληνικές σειρές. «Το Νησί» της Βικτόριας Χίσλοπ , το οποίο αποτελεί φιλόδοξη παραγωγή και παράλληλα μεγάλο στοίχημα του καναλιού, είναι μία από τις ελάχιστες προσεγμένες και καλογυρισμένες σειρές, οι «Κούκλες» με πρωταγωνίστριες τέσσερις γυναίκες και ιστορίες γύρω από αυτές, η συνέχεια της «Πολυκατοικίας», και μία σειρά βασισμένη στη «Γενιά των 534 ευρώ». Επίσης, η πρωινή ψυχαγωγική ζώνη αλλάζει, με τους Γιώργο Λιάγκα και Φαίη Σκορδά παρουσιαστές μιας εκπομπής που πλέον κλείνει το μάτι στο lifestyle με ψήγματα ενημέρωσης, αλλά και σε όλα τα κλισέ που «καταδιώκουν» τα συγκεκριμένα format εδώ και χρόνια. Για το β΄ μισό της σεζόν έχει προγραμματιστεί η προβολή νέων επεισοδίων του «50-50» με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη και Σάκη Μπουλά ενώ μάλλον θα ενταχθεί και μία ακόμη σειρά στο πρόγραμμα του καναλιού αλλά θα γίνουν και οι διορθωτικές κινήσεις βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από την πορεία των πρώτων μηνών.

Στην ενημέρωση αλλαγές, εκτός απρόοπτου, δεν θα υπάρξουν, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων, με τα μπάτζετ να μειώνονται δραστικά και τις εκπομπές απλώς να περιορίζουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο. Ετσι για μία ακόμη σεζόν θα συνεχιστούν η «Ανατροπή» με τον Γιάννη Πρετεντέρη, η «Ερευνα» με τον Παύλο Τσίμα, η «Εμπόλεμη ζώνη» με το Σωτήρη Δανέζη και οι «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Καθημερινά εξάλλου θα προβάλλεται το «Κοινωνία ώρα Μega» ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί θα παίρνει τη σκυτάλη η ενημερωτική εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο» με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη . Εξάλλου σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του καναλιού αύριο ξεκινά και πάλι το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού με παρουσιάστρια την Ολγα Τρέμη και μαζί της όλους τους πρωταγωνιστές του δημοσιογραφικού δυναμικού του Μega. Το Σαββατοκύριακο τη σκυτάλη στην παρουσίαση θα παίρνει ο Νίκος Στραβελάκης. ΑΝΤ1:Φτηνό και συμφέρον
Στον ΑΝΤ1 οι όποιες αλλαγές στοχεύουν αφενός στην εξοικονόμηση μπάτζετ, αφετέρου στη διαμόρφωση ενός προγράμματος με βασικό, αν όχι μοναδικό, στόχο το κοινό 15- 44 το οποίο το κανάλι παραδοσιακά είχε χάσει πριν από μερικά χρόνια και φαίνεται πλέον να το κερδίζει σταθερά.

Η πρωινή ζώνη παραμένει με τον Γιώργο Παπαδάκη και το «Καλημέρα Ελλάδα» και το «10 με 1 μαζί» με τους Σπύρο Χαριτάτο και Γιώργο Καραμέρο. Η απογευματινή ζώνη αλλάζει σημαντικά και τη θέση της Τατιάνας Στεφανίδου θα πάρει μια νέα τουρκική σαπουνόπερα, το «Κισμέτ», που λανσάρει από την επόμενη Δευτέρα το κανάλι στις 17.00. Στη συνέχεια θα προβάλλεται το τηλεπαιχνίδι «Deal» με τον Χρήστο Φερεντίνο και κάποια επεισόδια της καθημερινής σειράς «Κάρμα». Στο prime time του καναλιού παραμένουν για μία ακόμη σεζόν τα «Χ Factor», «Νext top Μodel» και προστίθενται το «Τop Chef» με παρουσιαστή κατά πάσα πιθανότητα τον Ιωσήφ Μαρινάκη, σύμβουλο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και κριτική επιτροπή τους Ηλία Μαμαλάκη,Χρ. Πεσκιά, Ερβέ Προνσάντο και Απόστολο Τραστέλλη, το «Real Ηousewives» το οποίο, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του, είναι ριάλιτι νέας κοπής, το «Με το δεξί» με τον Σπύρο Σούλη, το «Ράδιο Αρβύλα» σε καθημερινή βάση και μέχρι στιγμής μία ελληνική σειρά, η «Ονειροπαγίδα».

Στον τομέα των ειδήσεων, στον οποίο το κανάλι πέρασε σοβαρή κρίση τα τελευταία χρόνια, τον ρόλο της παρουσιάστριας ανέλαβε και τυπικά η Μαρία Χούκλη καθώς οι υπογραφές έχουν ήδη μπει και η πρώτη εμφάνισή της από το κανάλι του Αμαρουσίου αναμένεται να γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου. Στο β΄ μισό της σεζόν θα προβληθούν το «Dancing with the stars» με παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια, το «Ελλάδα έχεις ταλέντο», το ριάλιτι «Μην το πεις στη νύφη» και η εκπο μπή «Deal with it» και κατά πάσα πιθανότητα μία ακόμη ελληνική σειρά, το «Ελεύθερος κι ωραίος».

ΑLΡΗΑ:Ριάλιτι και ξερό ψωμί
Ελάχιστες αλλαγές, επιστροφή στο παρελθόν και ξένες συνταγές παιχνιδιών επιλέγει το κανάλι της Κάντζας για μία ακόμη σεζόν. Δίχως αλλαγές παραμένει στην πρωινή ζώνη του με τις εκπομπές «Πάνω στην ώρα» με τους Σπύρο Λάμπρου και Ελενα Παπαβασιλείου και τον «Καφέ με την Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη. Στη μεσημεριανή ζώνη το «Κουσκούς το μεσημέρι» παραμένει στη θέση και στην ώρα του για να ακολουθεί το «Δέστε τους» που θα προηγείται του δελτίου ειδήσεων. Στις 20.00 θα προβάλλεται για μία ακόμη σεζόν το «Κάτι ψήνεται», ενώ στην prime time ζώνη του καναλιού απουσιάζουν παντελώς οι ελληνικές σειρές και κυριαρχούν απόλυτα τα ριάλιτι. «Εφιάλτης στην κουζίνα» με τον Εκτορα Μποτρίνι, «Σπίτι από την αρχή» με τη Σίσσυ Φειδά, «Πάμε πακέτο» με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου, «Για λογαριασμό σας» με τον Νίκο Σαμοΐλη, «Αγρότης μόνος ψάχνει» με τη Σίσσυ Χρηστίδου, το «Clueless genius» αλλά και η επιστροφή από το παρελθόν που ακούει στο όνομα «Βig Βrother» και θα προβάλλεται καθημερινά, πρωταγωνιστούν στο τηλεοπτικό μενού της Κάντζας, ενώ σταθερή αξία του καναλιού παραμένει, φυσικά, ο Λάκης Λαζόπουλος και το «Αλ Τσαντίρι νιουζ». Το Σαββατοκύριακο παραμένει η εκπομπή «Μες στην καλή χαρά» το πρωί και το «Chart show»- αμφότερα με παρουσιάστρια τη Ναταλία Γερμανού. Μετά τα Χριστούγεννα θα επιστρέψει το «Greek Ιdol» με τη Ρούλα Κορομηλά , ενώ θα προβληθεί και το ριάλιτι «Ι love my country». Στην ενημέρωση, από αύριο επιστρέφει ο Αντώνης Σρόιτερ στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Και οι λοιποί...
Φουλ του κουσκούς
Κουτσομπολιό, ξένες σειρές και επαναλήψες παλαιότερων προγραμμάτων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος του Star και του Αlter. Στο πρώτο, σημαντική αλλαγή αποτελεί η έλευση της Τατιάνας Στεφανίδου με την εκπομπή «Αξίζει να το δεις», ενώ τα υπόλοιπα πρόσωπα παραμένουν ως έχουν ( Χριστίνα Λαμπίρη,Ελεονώρα Μελέτη,Φώτης Σεργουλόπουλος,Μαρία Μπακοδήμου,Μαρία Σταματέρη,Αιμίλιος Λιάτσος ), όπως και η λογική του προγράμματος που θέλει το κανάλι να δίνει βάρος σε ξένες σειρές και ταινίες αλλά και στο παιδικό πρόγραμμα. Στο Αlter, μετά τις αποχωρήσεις κάποιων παρουσιαστριών της μεσημεριανής ζώνης, οι κουτσομπολίστικες εκπομπές κυριαρχούν ( Σταματίνα Τσιμτσιλή,Αννα Λιβαθυνού ), οι ενημερωτικές παραμένουν ως έχουν με τον Νίκο Χατζηνικολάου στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων το οποίο ξεκινά στις 6 Σεπτεμβρίου και την εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» και τους Γιώργο Αυτιά, Μάκη Τριανταφυλλόπουλο,Κώστα Χαρδαβέλλα, Αγγελική Νικολούλη να συνεχίζουν με εκπομπές, ενώ οι σειρές και ταινίες από το εξωτερικό θα καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του prime time.

ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
* Ριάλιτι (το 50% του prime time) * Τάλεντ σόου (6 στο σύνολο της σεζόν) * Σαπουνόπερες ελληνικές και ξένες (7 στο σύνολο της σεζόν)

* Εκπομπές με βάση τα πάνελ σχολιαστών (8 στο σύνολο της σεζόν)

* Ιnfotainment (3 εκπομπές) * Επαναλήψεις (υπολογίζεται ότι το μεσημέρι και το Σαββατοκύριακο θα καταλαμβάνουν το 50% του προγράμματος)

* Εκπομπές βασισμένες στη μαγειρική (6 δίχως να υπολογίζονται τα ένθετα εκπομπών τα οποία διαρκούν ακόμη και μία ώρα)

TI ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ
* Ελληνικές σειρές * Νέα πρόσωπα * Πρωτότυπα κόνσεπτ * Ακριβές παραγωγές TA NEA ΣΤΟΙΧΕΙΑ
* Τουρκικές σειρές * Λατινοαμερικανικές σειρές σε μεταγλώττιση * Επιστροφή των σκληρών ριάλιτι * Απαξίωση του κοινού 44+
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: