3.8.10

Αίµα...

Της Αριστοτελίας Πελώνη
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, όπως ο χρόνος, τρώνε τα παιδιά τους. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ δεν είχε στον νου του την ελληνική οικονοµία όταν έγραφε αυτές τις γραµµές.

ΑΛΛΑ Η φράση ταιριάζει γάντι στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κινδυνεύει να καταβροχθιστεί και από την οικονοµία και από ...
τον χρόνο που µετρά σε ώρα τρόικας. Για να µην αναφερθούν οι συνάδελφοί του υπουργοί...

ΣΤΟΝ ΚΟΖΑΝΙΤΗ πολιτικό έλαχε ο κλήρος να διαχειριστεί το χάος και να βγάλει την οικονοµία από την εντατική. Οπως είχε πει ο ίδιος στην προ ΔΝΤ εποχή, να τετραγωνίσει τον κύκλο. Τεχνοκράτης, µε καλές σπουδές στο εξωτερικό και εµπειρία στις Βρυξέλλες, ήξερε καλά τι τον περίµενε όταν αναλάµβανε τη θέση.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ συγκρούσεις µε κάποιους στο ΠΑΣΟΚ και µε αφορµή τα οικονοµικά µέτρα επιβίωσε, αλλά εκείνες ήταν απλώς προειδοποιητικές βολές. Οι υπουργοί, ο ένας µετά τον άλλον, δεν χάνουν ευκαιρία να χύνουν δηλητήριο στα Υπουργικά Συµβούλια εναντίον του, καθώς ο Παπακωνσταντίνου δεν µετατρέπεται µόνο σε υπερυπουργό αλλά και σε σφαγέα δαπανών και κονδυλίων, για τα οποία απαιτεί εκθέσεις και εξηγήσεις.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ δόση του δανείου θεωρείται περίπου εξασφαλισµένη, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Το αίµα που ζήτησε και πήρε την άνοιξη η τρόικα δεν φτάνει. Ζητά διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις, αλλά το βασικό αίτηµα παραµένει δηµοσιονοµική προσαρµογή, όπερ σηµαίνει περισσότερα έσοδα, δηλαδή περισσότερους φόρους.

ΣΑΝ ΝΑ µην έφταναν αυτά, οσονούπω ανοίγει το θέµα του ΟΣΕ, ενώ πλησιάζει και αυτό της ΔΕΗ, καθώς τα «βαµπίρ» ζητούν άνοιγµα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το µέτωπο Τζωρτζάτου και των άλλων ιδιοκτητών φορτηγών κάµφθηκε σχετικά εύκολα µετά την επίταξη, δεν ισχύει το ίδιο και µε τους εργαζοµένους σε ΔΕΗ και ΟΣΕ που βρίσκονται µε το όπλο παρά πόδα. Οι πρώτοι ήδη προειδοποιούν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι είναι αποφασισµένοι να «µατώσουν».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονοµικών έχει δείξει ότι διαθέτει αποθέµατα ψυχραιµίας και σθένους. Τη µέρα που ανακοίνωνε µε σηµειολογικό στάιλινγκ νεκροθάφτη (µαύρο κοστούµι και γραβάτα) τις περικοπές του 13ου και 14ου µισθού στους δηµοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ένας ξένος ανταποκριτής τον ρώτησε πώς αισθάνεται που είναι το πιο µισητό πρόσωπο στην Ελλάδα. Ο Κοζανίτης διπλωµατικά χαµογέλασε.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ήταν προφανώς πρόωρη. Αλλά ο χρόνος δεν είναι µε το µέρος του υπουργού.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: