1.7.10

Υποσχέσεις για 800 συμβασιούχους στην ΕΡΤ...

Με ειδική ρύθμιση για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ η κυβέρνηση προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και καιρό τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του...

...υπουργείου Εσωτερικών «Για την ενίσχυση της διαφάνειας, ανάρτηση νόμων και πράξεων κυβερνητικών κι αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο "Πρόγραμμα Διαύγεια"» προχωράει η διαδικασία για την προκήρυξη θέσεων στην ΕΡΤ.

Στον αποκλεισμό του Ραδιομεγάρου προχώρησαν από χθες νωρίς το πρωί οι συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις έργου έληξαν χθες, εμποδίζοντας την είσοδο των εργαζομένων σε αυτό.

Αφού η τροπολογία δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου) και αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν, όσοι ενδιαφέρονται -και μέσα σε αυτούς και οι 1.149 συμβασιούχοι- θα μπορούν να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, εκτός από τους δημοσιογράφους και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τη διαδικασία επιτροπής. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της ΕΡΤ, αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 800 θέσεις κι όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της τροπολογίας, πρόκειται για συμβάσεις εργασίας (κι όχι έργου, όπως γινόταν) ορισμένου χρόνου οι οποίες «μπορεί να έχουν διάρκεια μέχρι ένα έτος και να ανανεώνονται με την επιφύλαξη των διατάξεων του Π.Δ. 164/2004».

Η διοίκηση της ΕΡΤ, όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο είδησεων της ΝΕΤ, θα προσπαθήσει να καλύψει πολλές από τις θέσεις αυτές με τους εργαζομένους που έχουν προσφέρει το έργο τους στην ΕΡΤ.

Οπως ήταν επόμενο, με την απεργία των συμβασιούχων δημιουργήθηκαν και προβλήματα στην προβολή των ενημερωτικών εκπομπών οι οποίες εδώ και δύο εβδομάδες δεν μεταδίδονται. Υστερα όμως από απόφαση των υπευθύνων της ΕΡΤ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η «Πρωινή ενημέρωση» στη ΝΕΤ (07.00) με παρουσιαστές τους Κώστα Αρβανίτη και Ρίτσα Μπιζόγλη, οι οποίοι μαζί με τη Μαρία Σαράφογλου, τη Μαρία Χούκλη και πολλούς άλλους εντάχθηκαν στο προσωπικό ειδικών θέσεων.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις εργασίας, η διοίκηση της ΕΡΤ θα κάνει ανακατανομή του μόνιμου προσωπικού της ΕΡΤ, με πολλούς εργαζομένους να επιστρατεύονται για την κάλυψη των θέσεων που άφησαν οι συμβασιούχοι.

Για εσκεμμένη κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ κατηγορεί η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τα συναρμόδια υπουργεία.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση: «Ουδείς ενοχλείται που επί μια βδομάδα δεν βγαίνουν στον αέρα ενημερωτικές εκπομπές, απόδειξη της αδυναμίας της ΕΡΤ να λειτουργήσει χωρίς τους συμβασιούχους» κι εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα τους.

Στο πλευρό των συναδέλφων συμβασιούχων της ΕΡΤ βρίσκεται και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ το οποίο ζητεί την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όσων πραγματικά εργάζονται, με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας. Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συμβασιούχων της εταιρείας και καταφεύγουν σε παλινωδίες και μετατόπιση ευθυνών.

«Ενώ από αύριο θα βρίσκονται στον δρόμο 347 δημοσιογράφοι και τεχνικοί της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τις επόμενες εβδομάδες απολύονται και οι υπόλοιποι 700 συμβασιούχοι (αθλητικοί συντάκτες, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό), η ΕΡΤ αρνείται να δεσμευθεί για το πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, με ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες θα γίνονται οι προσλήψεις, πότε και πόσοι θα επιστρέψουν στην εταιρεία», καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: