29.7.10

Υπερκέρδη και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί από τα φάρμακα «μαϊμούδες»...

Κέρδη ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημείωσε το λαθρεμπόριο «φαρμάκων-μαϊμού» το 2009. Ωστόσο, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι -κυρίως στην Αφρική- χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους επειδή τα καταναλώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας La Tribune de Genève. Σε ...
πλήρη άνθηση ο "κλάδος" αυτός σημείωσε αύξηση κατά 596% μεταξύ του 2007 και του 2008 σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος κατά της πειρατείας και της παραποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, Κριστόφ Ζίμερμαν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όλοι οι φορείς, οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι διεθνείς οργανισμοί, συμφωνούν πως πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν καταλήγουν σε συμφωνία ωστόσο για τον τρόπο παρέμβασης.

"Όταν γνωρίζουμε πως το 70% των φαρμάκων για την ελονοσία είναι 'ψεύτικα', δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα", δηλώνει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας και πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος που δραστηριοποιείται στην Αφρική, Ζακ Σιράκ.

Τα φάρμακα placebo, αυτά που περιέχουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκου από το κανονικό ή εκείνα που περιέχουν μεγαλύτερες από ότι πρέπει, χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταπολέμηση της ελονοσίας, της φυματίωσης και του AIDS, σύμφωνα με τον ΠΟΕ.

"Τα βασικά μέτρα που έχουν θέσει οι χώρες που συμμετέχουν στους G8 και οι φαρμακευτικές εταιρείες, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με επιφυλακτικότητα. Πρόκειται για προσχήματα για να εμποδίσουν τη διάδοση των γενόσημων φαρμάκων τα οποία έχουν επειγόντως ανάγκη οι χώρες του Νότου" επισημαίνει η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης South Centre, Βίνιαν Μουνόζ.

Τα γενόσημα φάρμακα (generic medicines) περιέχουν το ίδιο ενεργό συστατικό με την επώνυμη μάρκα φαρμάκου και μπορεί να έχουν διαφορετική εμφάνιση από τα επώνυμα φάρμακα.

"Όσο τα κράτη δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να εντοπίζουν τα 'φάρμακα-μαϊμού' δεν έχει κανένα νόημα να επιβάλλουμε αυστηρότερες κυρώσεις αναφορικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας", δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ, Αρνό Μπρουτάν, ενώ προσθέτει πως "πρέπει και οι φαρμακευτικές εταιρείες να ακολουθούν πιο διαφανείς διαδικασίες ώστε να γίνει ευκολότερος ο εντοπισμός των 'φαρμάκων-μαϊμού' και κατά συνέπεια και η εξάρθρωση των δικτύων διανομής τους".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: