2.7.10

«Ξεπαγώνει» η επιστροφή ΦΠΑ έως €30.000...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ , ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Συμψηφισμός χρεών και επιστροφής φόρου η λύση που επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών για χιλιάδες επιχειρήσεις...
Σε συμψηφισμό των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων με τον ΦΠΑ που θα τους επιστρεφόταν πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις μικρομεσαίων και εξαγωγικών εταιρειών ότι καθυστερεί το κράτος να τους καταβάλει πιστωτικά ποσά ΦΠΑ που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις. Χθες το πρωί ο...
υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το θέμα των συμψηφισμών αποκλειστικά φορολογικών οφειλών με τα ποσά επιστρεφόμενου ΦΠΑ ή πιθανόν και άλλων φόρων (π.χ. εισοδήματος). Η λύση του συμψηφισμού των χρεών προς το Δημόσιο με τις επιστροφές ΦΠΑ αποφασίστηκε για δύο λόγους:

1. Να πιεστούν οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

2. Να αποτραπούν περιπτώσεις «κομπίνας» σε βάρος του Δημοσίου με πλαστά τιμολόγια που εκδίδουν εικονικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα απελευθερωθούν οι επιστροφές ΦΠΑ για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Αυτή η απόφαση εφόσον υλοποιηθεί άμεσα, θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί ταμειακά αφού περιμένουν τα ποσά της επιστροφής ΦΠΑ για να καλύψουν άλλες δαπάνες που τρέχουν. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις στις οποίες πρόκειται να επιστραφούν μεγαλύτερα ποσά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των ελέγχων έτσι ώστε και τα υπόλοιπα ποσά να αρχίσουν να απελευθερώνονται.

Σχετικά με το θέμα του «παγώματος» επιστροφής ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: « Ανακαλύψαμε ότι στο παρελθόν γίνονταν αθρόες επιστροφές ΦΠΑχωρίς κανέναν έλεγχο και επιστροφές που δεν έπρεπε να γίνουν. Αρα, είπαμε ότι οι επιστροφές θα γίνονται μόνο έπειτα από έλεγχο. Αυτό είναι που η αγορά εξέλαβε ως πάγωμα επιστροφής. Δεν είναι πάγωμα. Τον μήνα που μας πέρασε δώσαμε διπλάσιες επιστροφές από τον προηγούμενο μήνα. Ομως, επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει μια απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο και θα την ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, για να μπορέσει τουλάχιστον σε μικρά ποσά να γίνεται άμεση επιστροφή ΦΠΑ και να επιταχύνουμε τους ελέγχους, και να μπορούν να γίνονται και συμψηφισμοί με χρεωστούμενα προς το Δημόσιο και από το Δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση παρατάθηκε ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 το μέτρο της μη επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες αν δεν προηγηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία προέβλεπε ότι ως τις 31 Μαΐου δεν θα πραγματοποιείται καμία επιστροφή φόρου χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και χωρίς καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στους πραγματικούς δικαιούχους.

Με το προηγούμενο καθεστώς μια επιχείρηση όταν εμφάνιζε επιστροφή ΦΠΑ, ελάμβανε χωρίς καμία καθυστέρηση το 90% του ποσού και το υπόλοιπο 10% μόλις γινόταν ο απαραίτητος φορολογικός έλεγχος.

Τώρα το 90% γίνεται μηδέν και η επιχείρηση θα περνάει από φορολογικό έλεγχο ώσπου να αλλάξει και αυτό, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους έστω και για τη διαβεβαίωση της άμεσης επιστροφής των μικρών ποσών, καθώς όλοι βρίσκονται σε δύσκολη ταμειακή κατάσταση.

Ανεργία στο 13% «βλέπει» ο υπουργός
«Η ανεργία θα φθάσει στο 13%, μπορεί να πάει και παραπάνω» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Μega». «Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη που είναι μέσα στο πρόγραμμα» διευκρίνισε ο υπουργός. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο 2010 ανήλθε σε 11,6%, έναντι 9,2% τον Μάρτιο πέρυσι και 12,1% τον Φεβρουάριο εφέτος. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.663 άτομα.

Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ προβλέπει επισήμως εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα από 11,8% εφέτος σε 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012. Αυτό σημαίνει ότι μόλις σε έναν χρόνο θα προστεθούν 165.000 άνεργοι στους 567.132 ανέργους (ποσοστό 11,3%) που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2010 η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα δηλαδή με το ΔΝΤ, οι άνεργοι θα φθάσουν το 2011 στους 732.750

και το 2012 στους 742.790.

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ανεργία, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή «σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο μισό του 2011» και πρόσθεσε ότι το 2012 θα είναι θετικό. «Αλίμονο αν το μόνο που είχαμε να πούμε στους έλληνες πολίτες ήταν ότι “έχετε μπροστά σας μια περίοδο περικοπής μισθών,αυξήσεων φόρων, η οποία δεν έχει τελειωμό”» ανέφερε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι «η καλύτερη ημέρα δεν είναι μία ημέρα που θα έλθει ύστερα από πέντε χρόνια».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι λύθηκε το πρόβλημα της αναξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επ΄ αυτού δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει παραμείνει εβδομάδες στην Αθήνα κι έχει ξετινάξει όλο το ελληνικό στατιστικό σύστημα. Εχουμελοιπόνμια σιγουριά ότι τα στοιχείατα οποία δίνουμε πιαείναι ασφαλή».
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: