29.7.09

Φωνή βοήθειας από την Καμπούλ!...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
Ζητούν ρουχισμό και παιχνίδια για σχολείο κωφαλάλων
...
Η έκκληση για βοήθεια έρχεται από ένα από τα πιο «θερμά» σημεία του πλανήτη, όπου ο πόλεμος μαίνεται εδώ και δεκαετίες, με θύματα και αμάχους, αλλά και παιδιά. Από την Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν η παράκληση και μάλιστα από μέλη της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής, εκ των οποίων και Λαρισαίοι, για βοήθεια στα 250 κωφάλαλα παιδιά, του σχολείου που υπάρχει στην Καμπούλ. Τι ζητάνε; Παλιά ρούχα για παιδιά και μεγάλους και παλιά παιχνίδια, που θα δώσουν όμως μεγάλη χαρά σε κείνα τα παιδιά.
Η ελληνική αποστολή «υιοθέτησε» το σχολείο αυτό και η επιστολή που στάλθηκε στην «Ε», από το Λαρισαίο κ. Αλεξ. Νάρη, για όποιον θέλει να βοηθήσει, τα λέει όλα:
«Ερχόμενος στο ...

Αφγανιστάν οι σκέψεις είναι μόνο κακές. Δε φτάνει που είναι το πιο καυτό σημείο του πλανήτη αυτή τη στιγμή, πέσαμε και σε περίοδο εκλογών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και τριάντα χρόνια. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε εγώ και όσοι άλλοι στρατιωτικοί βρεθήκαμε σ΄ αυτή την αποστολή, είναι να βρεθούμε αγκαλιά με καμιά δεκαριά πιτσιρίκια ο καθένας, να τους δίνουμε ρούχα, τετράδια και παιχνίδια, να καταλήξουμε να παίζουμε μαζί τους και να απαντάμε σε ερωτήσεις του στιλ: «Πού είναι η Ελλάδα, πώς είναι, έχει δέντρα, πώς σε λένε, είσαι παντρεμένος, έχεις παιδιά, πόσα, γιατί μόνο τόσα», κι ένα σωρό άλλα τέτοια παιδικά κι όμορφα.
Μόνο που τις ερωτήσεις τις κάνουν με τα χέρια και κάθε φορά χρειάζεται να περιμένουν από τους δασκάλους τους την απάντηση στη νοηματική. Ο χώρος, παρότι είναι γεμάτος πιτσιρίκια που παίζουν, είναι άδειος από παιδικές φωνές, καθώς τα συγκεκριμένα παιδάκια δεν μπορούν να μιλήσουν ή να ακούσουν. Είναι κωφάλαλα, το σχολείο στο οποίο βρεθήκαμε είναι ίσως το μοναδικό σχολείο κωφάλαλων αυτής της χώρας και φιλοξενεί περίπου διακόσια πενήντα τέτοια παιδιά.
Ο Θεός να το κάνει σχολείο. Δεν υπάρχουν θρανία ή έστω καρέκλες, το μάθημα γίνεται στο πάτωμα, το κτίριο έχει ένα σωρό λειτουργικά προβλήματα, ουσιαστικά δεν μπορούμε να μιλάμε για κουζίνα ή για τουαλέτες, πολύ περισσότερο δε, για γραφική ύλη ή άλλα στοιχειώδη, όπως ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα... Οι προηγούμενοι από εμάς έκαναν ό,τι μπορούσαν, μάζεψαν με εράνους πράγματα και τα μοίρασαν κάποιοι παρότι έχουν φύγει, με όποιο τρόπο μπορούν στέλνουν λεφτά προσπαθώντας να βοηθήσουν όσο μπορούν, αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες και τώρα είναι η σειρά μας. Ξέρω πως δεν είναι η καλύτερη εποχή, μια και οι περισσότεροι στη Λάρισα είναι σε διακοπές, αλλά εδώ τα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Αν έχετε παλιά ρούχα, παιδικά ή άλλα που απλώς πιάνουν χώρο στη ντουλάπα και τα έχετε για πέταμα, αν υπάρχουν παιχνίδια που είναι σε μια γωνιά παρατημένα, εδώ θα πιάσουν τόπο και θα δώσουν χαρά. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-6553986 (εσωτ.123) όπου θα σας δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από τον υπεύθυνο αξιωματικό».
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Στο μεταξύ, με χαρά δέχτηκαν να αναλάβουν ως φορείς συγκέντρωσης της βοήθειας οι πρόσκοποι της Λάρισας, αν και οι περισσότεροι απασχολούνται με τις θερινές κατασκηνώσεις μέχρι και τον Αύγουστο. Για αυτό, οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν κάτι, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 24950- 96470 στην κατασκήνωση «Ελευθερία» της Καλλιπεύκης, στο τηλέφωνο 2410- 286566 (για μηνύματα στον τηλεφωνητή) και στο κινητό 6977 040966, πρωί- απόγευμα. Οι πρόσκοποι, σε συνεννόηση με τη στρατιωτική αποστολή, θα αναλάβουν την προώθηση όσων ειδών συγκεντρωθούν.
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: