31.7.09

Εθελουσία στον ΑΝΤ1...

(Του Σωτήρη Μανιάτη)
Κι άλλη «καμπάνα» ήχησε καλοκαιριάτικα στον χώρο των μέσων επικοινωνίας. Μετά την πρώτη εθελουσία έξοδο στον Alpha, ο οποίος λέγεται ότι σχεδιάζει και νέα, τις απολύσεις σε Alter και Σκάι, το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και του ραδιοσταθμού «City» -που τελικά φαίνεται να πηγαίνει στον όμιλο Ρέστη- έρχεται να ακολουθήσει και ο ΑΝΤ1.

Η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε επίσημα χθες ότι θα...

...προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με διάρκεια μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου, με δικαιολογία την οικονομική κρίση και το πλήγμα που έχουν υποστεί τα ΜΜΕ από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων.

Στην ανακοίνωσή της η διεύθυνση του καναλιού, που ανήκει στην οικογένεια Κυριακού, σημειώνει ότι «η τηλεοπτική διαφημιστική δαπάνη κινείται με σταθερά πτωτικό ρυθμό, της τάξεως του 25% για το α' εξάμηνο του 2009, ενώ για τη συνέχεια προβλέπεται σταθεροποίηση στα νέα χαμηλά επίπεδα ή και επιδείνωση των μεγεθών. Η αγορά συρρικνώθηκε στα επίπεδα της διετίας 2004-2005 και βάσει των προβλέψεων το γεγονός αυτό δεν είναι αναστρέψιμο».

Σε επικοινωνία που είχαμε ο γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1 Γιώργος Λεβέντης υποστήριξε: «Η διαφημιστική αγορά των 680 εκατομμυρίων ευρώ έπεσε στα 400 εκατ. ευρώ και από τις διερευνητικές συζητήσεις που κάνουμε φαίνεται ότι αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Αυτή είναι η καινούργια πραγματικότητα. Ως γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1 πρέπει να προστατεύσω την εταιρεία, να είναι υγιής. Πρέπει να πάρω κάποιες αποφάσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι και για δυσκολίες στο μέλλον». Δεν θέλησε να μιλήσει για το με πόσα άτομα αν αποχωρήσουν θα θεωρήσει «επιτυχημένο» το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά ούτε για τους όρους και τις προϋποθέσεις: «Εχουμε έναν στόχο, θεωρούμε ότι θα τον πετύχουμε και πιστεύω ότι έχουμε κάνει όσο μπορούμε ένα καλό, υπεύθυνο πρόγραμμα εθελουσίας με πολύ καλά κίνητρα ώστε ο καθένας να κάνει την επιλογή του. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και ξέρω ότι είναι δύσκολο αυτό που γίνεται για όλους». Το κανάλι διαθέτει περίπου 600 εργαζόμενους και όπως εξηγεί οι όροι θα έχουν να κάνουν με τον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας στην εταιρεία, την οικογενειακή του κατάσταση κ.ά.

Η διοίκηση του ΑΝΤ1 προχώρησε αρχικά σε περικοπές συμβολαίων και παραγωγών που όπως λέγεται έφτασαν το 30% έως και 40%, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Πληροφορίες θέλουν το κανάλι την τελευταία τριετία να έχει καταγράψει ζημίες που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Εχουμε κάνει σημαντικές περικοπές -επισημαίνει ο κ. Λεβέντης- έχουμε συμμαζέψει τα μπάτζετ, ξεκινήσαμε από νωρίς και αυτά είναι τα τελευταία "μέτρα" που είναι απαραίτητο να διανύσουμε».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τους τελευταίους δέκα μήνες ο ΑΝΤ1 TV, μελετώντας προσεκτικά τις εξελίξεις, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που του επιτρέπει: να επανασχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να γίνει πιο ευέλικτος, αποδοτικός και αποτελεσματικός, να προσαρμόσει την κοστολογική του βάση και να συνεχίσει να ηγείται των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση του ΑΝΤ1 TV προχώρησε σε σειρά αναγκαίων ενεργειών μείωσης κόστους σε όλα τα επίπεδα, όπως στην επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων με διεθνή studios, στον εξορθολογισμό των αμοιβών των υψηλόμισθων συνεργατών - άμεσων και έμμεσων, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στον επανασχεδιασμό διαδικασιών. Σε συνέχεια των παραπάνω και εφόσον εξαντλήθηκε κάθε άλλο περιθώριο, η Διεύθυνση του ΑΝΤ1 TV ανακοινώνει την έναρξη προγράμματος εθελουσίας εξόδου».

Πολλοί, όμως, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένας όμιλος που πρόσφατα απέκτησε ρευστότητα περίπου 620 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, από πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Nova Televizia στη Βουλγαρία και παράλληλα σχεδιάζει επενδύσεις στη Βρετανία, να προχωρά σε εθελουσία έξοδο. «Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο», απαντά ο Γ. Λεβέντης. «Δεν καταλαβαίνω γιατί συνδέονται. Είμαι γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1 Ελλάδος και πρέπει να κάνω την εταιρεία αυτή να λειτουργεί σωστά. Το άλλο δεν έχει καμία σχέση. Αυτή η εθελουσία είναι δική μου επιλογή, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Οι μέτοχοι του ΑΝΤ1 έχουν βάλει αρκετά χρήματα και θα βάλουν περισσότερα στο μέλλον... Φέτος οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα θα χάσουν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για τεράστια ποσά και πρέπει καθένας να προστατεύσει την εταιρεία του».
(από την Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: