1.12.21

Ομολογία αποτυχίας και κινήσεις πανικού...


...Η φράση του Τσίπρα και η κόντρα με την κυβέρνηση...

Η ποινή στους 60δες προκειμένου να υποχρεωθούν να αναλάβουν την ατομική του ευθύνη και να εμβολιαστούν όχι μόνο δεν αναχαιτίζει το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση του αντικυβερνητικού μετώπου, αλλά δίνει ακόμη... μεγαλύτερη ώθηση στο εγχείρημα να συνεχίσει τις επαφές του με τους φορείς της Υγείας, την αυτοδιοίκηση και τα κόμματα να μπει ένα φρένο στον κυβερνητικό παραλογισμό που ωθεί στα όρια ανθρώπους αλλά κυρίως το ΕΣΥ.

Μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες η κυβέρνηση, οι υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν βρεθεί να αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Από την εξάντληση των ορίων της υποχρεωτικότητας, όπως δήλωνε στις αρχές του μήνα έφτασε στον εκβιασμό των 100€ πρόστιμο για να ανακοπεί το 4ο κύμα της πανδημίας που θερίζει ζωές.
 
Κι όλα αυτά, όπως σημειώνουν εμφατικά από το ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης το σημαντικότερο από όλα όσα δεν έκανε, την πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Δηλαδή η κυβέρνηση με την εισήγηση ενός κεντρώου στο Μέγαρο Μαξίμου, του Άκη Σκέρτσου επιλέγει το πιο αυταρχικό μέσω για να «πείσει» τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, όταν παραμένει πιστή στην λογική ότι δεν χρειάζεται στα δυο χρόνια της πανδημίας να φτιάξει «ένα πολυτελές σύστημα υγείας».

Οι υπουργοί έβγαιναν στα μέσα ενημέρωσης και στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας επιχειρηματολογούσαν ακατάσχετα ότι δεν μπορεί να αποδώσει, μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν την μικροκομματική επιλογή της ΝΔ να μη δυσαρεστήσει κομβική μάζα ψηφοφόρων της στα σώματα ασφαλείας και συγκεκριμένα στην ΕΛ.ΑΣ..

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο MEGA απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο και χθες το εφάρμοσε με μια εκ διαμέτρου αντίθετη επιχειρηματολογία.

Πόλεμος για τα κίνητρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκε τα νέα  μέτρα εν μέσω επαφών με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε στο υπουργικό συμβούλιο για την ανάγκη της υποχρεωτικότητας με τους υγειονομικούς να του περιγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

Ο ίδιος πάντως προκάλεσε σύγχυση αρχικά όταν μίλησε για οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους εναπομείναντες ανεμβολίαστους.  

Η φράση του κ. Τσίπρα έδωσε λαβές στην κυβέρνηση να επιστρέψει τα πυρά που δεχόταν με τη στροφή 180ο στο θέμα της υποχρεωτικότητας και να υπενθυμίσει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο τι έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα 150€ στους νέους το καλοκαίρι ως «φιλοδώρημα», «εξαγορά» και «αγοραία αντίληψη» για να πειστούν οι 25αρηδες να εμβολιαστούν για να έχουν ένα ξένοιαστο καλοκαίρι.

Δεν είναι καθόλου το ίδιο σημειώνουν εμφατικά από την Κουμουνδούρου να δίνεις οικονομικά κίνητρα για να χρυσώσεις το χάπι σε μια πληθυσμιακή κατηγορία πολιτών την οποία η κυβέρνηση είχε στοχοποιήσει με όλα τα επικοινωνιακά της μέσα αλλά και με μέσα ισχυρής καταστολής στους δρόμους της Αθήνας με κορύφωση την ακραία εκδήλωση αυταρχισμού στη Νέα Σμύρνη. Το μπόνους και τα δωρεάν giga bite τελικά απέδωσε πολύ λιγότερα από το αναμενόμενο ενώ υπάρχει ο φόβος ότι μετά από μια συγκυριακή ανάκαμψη των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία δεν ενισχυθούν στο βαθμό που αναμένεται.

Κι αυτό ενώ η κίνηση τότε του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε και έντονο το χαρακτήρα της εκλογικής αλίευσης από τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών στους οποίους η ΝΔ είχε υποστεί καθίζηση έχοντας χάσει κάθε διείσδυση στο νεανικό ακροατήριο. Δεν ήταν δηλαδή κίνηση για να γλιτώσει τους νέους από τις ΜΕΘ ούτε για να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ, αλλά καθαρά για να περισώσει την ραγδαία φθορά του επισημαίνουν.

Δεν είναι καθόλου το ίδιο να προτείνεις τώρα ακόμη και οικονομικά κίνητρα στους μεγαλύτερης ηλικίας και να επιβάλεις υποχρεωτικότητα μέσω της επίδειξης του εμβολιαστικού πάσου και όχι της χρηματικής ποινής επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την περασμένη Άνοιξη, όταν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και αποδεδειγμένα με βάση και τις καταγγελίες και τις μηνυτήριες αναφορές των ίδιων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων για εγκληματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία αναφοράς και όλης της Ελλάδας στις κλινικές covoid που έχουν ως αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών λόγω αδυναμίας περίθαλψης των ασθενών.

Χάνει το τραίνο

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν από την Κουμουνδούρου είχε εγκαίρως ζητήσει να θεωρηθεί υποχρεωτική η 3η δόση του εμβολίου για να θεωρείται κάποιος άνω των 60 εμβολιασμένος. Οι υγειονομική στη συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψαν εικόνες αποκάλυψης στα Νοσοκομεία.

Λείπουν σοβαρές ειδικότητες για να λειτουργήσει το ΕΣΥ την ώρα που 800 επιλαχόντες γιατροί είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη και με διαδικασίες fast truck θα μπορούσαν να συνδράμουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε κατάσταση burn out.

Κι ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή του μήνα επικαλούνταν το παράδειγμα της καθυστερημένης και πάλι επιβολής της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς τελικά είδε το σύστημα υγείας να βγαίνει κουτσουρεμένο και τα κενά ουσιαστικά να μην αναπληρώνονται σήμερα παραμένουν εκτός συστήματος υγείας 530 εντατικολόγοι και αναισθησιολόγοι παροπλισμένοι.

Το παραδέχτηκε εξάλλου και ο ίδιος πριν από ένα μήνα. Τελικά ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, αλλά και κάθε άλλο μέτρο αυταρχισμού φέρνει αντίθετα αποτελέσματα καθώς οι πολίτες και οι εργαζόμενοι γίνονται πιο αντιδραστικοί απέναντι στην πολιτεία...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: