29.12.21

Τι δεν καταλαβαίνουν;...


Η νέα μορφή του κορωνοϊού που επελαύνει και στη χώρα μας έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταδίδεται ασυγκρίτως ευκολότερα σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις της Covid. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες να κυριαρχεί... και να πολλαπλασιάζει τα κρούσματα με τρόπο πρωτόγνωρο με βάση την εμπειρία μας αυτά τα δυο χρόνια της πανδημίας. Οι ειδικοί λένε ωστόσο ότι φαίνεται πως έχει ηπιότερα συμπτώματα, πράγμα παρήγορο, γιατί αλλιώς η απειλή θα ήταν άμεση και θανάσιμη.

Ωστόσο, για να μην έχουμε πλήρη συντριβή των νοσοκομείων από τον αριθμό και μόνον των κρουσμάτων, θα πρέπει η Όμικρον να αποδειχθεί ότι αν είναι π.χ. τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, είναι αντιστοίχως τρεις φορές πιο ήπια. Το ελπίζουμε, το υποθέτουμε, αλλά μένει να φανεί. Στην Ελλάδα μάλιστα βγαίνουμε από τη Δέλτα με τα νοσοκομεία υπερπλήρη και με πάνω από 600 διασωληνωμένους, άρα δύσκολα το σύστημα θα αντέξει μια αύξηση εισαγωγών, καθώς πια οι ανοχές του και οι αντοχές του είναι μηδαμινές.

Όλα αυτά η κυβέρνηση τα γνωρίζει, αλλά ακόμα κι αν δεν τα είχε συνειδητοποιήσει, ο χθεσινός διπλασιασμός των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Με βάση τα χθεσινά δεδομένα, θα περίμενε κανείς να πάρουν μέτρα χθες κιόλας και όχι να συνεδριάσουν σήμερα για να δουν τι θα κάνουν. Και θα έπρεπε και ο πρωθυπουργός να έχει κάνει την υπέρτατη γι' αυτόν θυσία να διακόψει τις διακοπές του άμεσα για να δώσει το μέτρο τού επείγοντος. Αυτό που παίζεται αυτή τη στιγμή είναι να κερδηθούν μερικές πολύτιμες ημέρες και να μειωθεί κατά το δυνατόν ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας ώστε να μην βρεθούν τα νοσοκομεία στη θέση να πρέπει να φροντίσουν χιλιάδες περιστατικά μεμιάς, γιατί τότε απλά θα καταρρεύσουν.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει υποτυπώδη και αποσπασματικά μέτρα για την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα τους φωτίσει ο Θεός και θα προχωρήσουν στην άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων. Αν δεν ξέρουν τι να κάνουν, υπάρχει κατατεθειμένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είναι τίποτα εξεζητημένο, αλλά τα προφανή που εφαρμόζονται παντού...

Γιώργος Κυρίτσης

H AYΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: