2.6.20

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα αποφασίζουν τι θα βλέπουμε στο Facebook...

Άρης Χατζηστεφάνου
Οι πρόσφατες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, ότι θα κλείσει μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter τα οποία διαφωνούν με τις θέσεις του, μοιάζουν βγαλμένες από ομιλία κάποιου απολυταρχικού ηγέτη στη Βόρεια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία ή ακόμη και τη γειτονική Τουρκία.

Παράλληλα, όμως, δημιουργούν μια...
ψευδή εικόνα: ότι οι μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες του διαδικτύου λειτουργούν πλέον σαν μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου της πολιτικής ασυδοσίας του Ντόναλντ Τραμπ και των ακροδεξιών υποστηρικτών του.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο «συμβούλιο επίβλεψης περιεχομένου» που ανακοίνωσε πριν από μερικές βδομάδες το Facebook. Η 20μελής, προς το παρόν, επιτροπή θα είναι σε θέση να ανατρέπει αποφάσεις ακόμη και του διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σχετικά με το ποια κείμενα επιτρέπεται να δημοσιευτούν στο Facebook και στο Instagram. To λεγόμενο «ανώτατο δικαστήριο του Facebook» λοιπόν θα περιορίζει θεωρητικά την παντοκρατορία του Ζούκερμπεργκ σε μια πλατφόρμα με περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνθεσή του, όμως, αποδεικνύει ότι το συμβούλιο δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τις θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και των μεγάλων πολυεθνικών – ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το ίδιο το Facebook...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: