13.6.20

Στην Κομισιόν για εξηγήσεις...


...για το σκάνδαλο...
Στο ευρωπαϊκό πεδίο μεταφέρει το ζήτημα της χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό η αξιωματική αντιπολίτευση, και μάλιστα με το ερώτημα για το εάν χρήματα που έχουν διατεθεί με παροιμιώδη αδιαφάνεια σε...

μέσα μαζικής ενημέρωσης προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Την ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την οποία ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σκανδαλώδη τρόπο «μοιράσματος της πίτας» από την κυβέρνηση, ενώ ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει «αν έχει ενημέρωση και διαθέσιμα στοιχεία για αντίστοιχες καμπάνιες από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών-μελών, σχετικά με τα κριτήρια και το ύψος της κατανομής των επιχορηγήσεων σε μέσα ενημέρωσης». Επίσης, ζητά ενημέρωση για το εάν στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται ευρωπαϊκοί πόροι σχετικοί με τις καμπάνιες ενημέρωσης στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει, μεταξύ άλλων, τόσο το γεγονός πως η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει πολίτες και κόμματα για τα πεπραγμένα της αναφορικά με την χρηματοδότηση των ΜΜΕ, όσο και τα σημεία που παραμένουν στο σκοτάδι, όπως το γεγονός πως αρκετά από τα μέσα που έλαβαν χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτοι ή ανενεργοί ιστότοποι, οι οποίοι μάλιστα δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

«Παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και πολλών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την εκστρατεία» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η συνολική καμπάνια έχει κοστίσει ως σήμερα 20 εκατ. ευρώ». Ακόμη, όπως υπογραμμίζει, «στη μακρά λίστα μέσων ενημέρωσης που επιδοτήθηκαν «περιλαμβάνονται ανύπαρκτοι ή ανενεργοί ιστότοποι, που δεν συγκαταλέγονται στο σχετικό Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης».

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Επιχορηγήσεις ελληνικών ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού

Παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και πολλών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που αποφάσισε, για την πανδημία του κορονοϊού. Η συνολική καμπάνια έχει κοστίσει ως σήμερα 20 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας το δημόσιο ταμείο και αφορά σε επιχορηγήσεις που κατανεμήθηκαν σε μακρά λίστα μέσων ενημέρωσης. Στη λίστα, που δημοσιοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, περιλαμβάνονται ανύπαρκτοι ή ανενεργοί ιστότοποι, που δεν συγκαταλέγονται στο σχετικό Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα τα κριτήρια επιλογής των αποδεκτών και τα ποσά που τους διατέθηκαν, μέσω εταιρείας που ανέλαβε -με απευθείας ανάθεση και κατά παρέκκλιση των διατάξεων των δημοσίων συμβάσεων, και έναντι αμοιβής- την κατανομή της συνολικής δαπάνης της καμπάνιας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Κομισιόν:

– Έχει ενημέρωση και διαθέσιμα στοιχεία για αντίστοιχες καμπάνιες από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών, σχετικά με τα κριτήρια και το ύψος της κατανομής επιχορηγήσεων σε μέσα ενημέρωσης, καθώς και για το αν, και πώς, τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας για την αποτροπή φαινομένων διασπάθισης δημοσίου χρήματος;

– Γνωρίζει αν διατίθενται, και αν ναι, αν έχουν αξιοποιηθεί ευρωπαϊκοί πόροι για τις σχετικές καμπάνιες στα κράτη-μέλη και ειδικότερα στην Ελλάδα;...

Δεν υπάρχουν σχόλια: