13.6.20

Από τα νοσοκομεία Αττικής ξεκινά η τουριστική περίοδος...

«Στο πόδι» το κυβερνητικό «Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη Νησιωτική Χώρα», το οποίο (ξανα)κλείνει το μάτι στους ιδιώτες. Πώς προβλέπεται να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας των νησιών, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές. Τι θα γίνει με τον έλεγχο των ταξιδιωτών και την πιθανή καραντίνα των προερχόμενων από μη «ασφαλείς» χώρες.

Αμεση ομολογία ότι δεν...

έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αλλά και συνολικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μετράμε αντίστροφα για το άνοιγμα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του τουρισμού, αποτελεί η χθεσινή παρουσίαση του «Σχεδίου Υπηρεσιών Υγείας για τη Νησιωτική Χώρα» από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει γιατρούς, ασθενείς και δείγματα σε «κινητικότητα», που σημαίνει υπερωρίες για τους μεν γιατρούς, ταλαιπωρία και διακινδύνευση της υγείας για τους ασθενείς, ενώ όσον αφορά τα τεστ καθυστερήσεις στη διάγνωση, την απομόνωση, τη θεραπεία και την ιχνηλάτηση των επαφών.

Ειδικότερα γιατροί που δεν περισσεύουν από τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας θα μετακινούνται προς τα νησιά, ασθενείς που θα χρειάζονται κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα μεταφέρονται από τη νησιωτική Ελλάδα στα μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας και δείγματα θα στέλνονται από τα νοσοκομεία των νησιών στα εργαστήρια των μεγάλων πόλεων (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα κ.ο.κ.).

Ακόμα το σχέδιο προβλέπει ιδιώτες παντού - ιδιώτες γιατρούς συμβασιούχους αντί μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία, ιδιωτικά εναέρια και πλωτά μέσα αντί δημοσίων για τη διακομιδή των ασθενών.

Πού πέφτει το βάρος
«Μένουμε Αττική» θα μπορούσε να είναι το νέο σύνθημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη τη φετινή τουριστική περίοδο, αφού το λεκανοπέδιο θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος τού Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το κουπί θα τραβήξει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, αφού έχει στην ευθύνη της το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας. Ετσι τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πειραιώς (Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Αττικόν», Τζάνειο, Θριάσιο κ.ο.κ.) θα αναλάβουν τα νοσοκομεία του Αιγαίου.

Αλλωστε, όπως παραδέχεται το υπουργείο Υγείας, τα νησιά σε όλη την Ελλάδα διαθέτουν 18 κρεβάτια ΜΕΘ για νοσηλεία Covid-19 και ας ισχυρίζεται ότι μπορούν να φτάσουν τα 79 άμεσα αν χρειαστεί, χωρίς να περιγράφει σε ποιους χώρους, με τι προσωπικό και εξοπλισμό θα γίνει αυτό με ασφάλεια.

Το σχέδιο προβλέπει τη διασωλήνωση των περιστατικών στα νοσοκομεία των νησιών, αλλά όχι την παραμονή τους σε αυτά, και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία της Αττικής ως επί το πλείστον. Ταυτόχρονα προβλέπει τη μετακίνηση γιατρών από την Αττική στα νοσοκομεία των νησιών για την κάλυψη των κενών. Ετσι, για παράδειγμα από τη μία θα μετακινηθούν γιατροί από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας προς τη Σάμο για να καλύψουν τα κενά του νοσοκομείου του νησιού και από την άλλη θα μεταφέρονται μετά τη διασωλήνωση οι ασθενείς απο το νοσοκομείο της Σάμου στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για τη νοσηλεία τους!

Θυμίζουμε ότι με τα προ πανδημίας δεδομένα οι ελλείψεις, όπως προκύπτουν από τους πετσοκομμένους οργανισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε υγειονομικούς ανέρχονται στις 30.000! Κρίσιμο είναι και το κομμάτι της έγκαιρης διάγνωσης για τη συγκράτηση της διασποράς του ιού στα νοσοκομεία των νησιών, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποτιμά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα δείγματα από τα νησιωτικά νοσοκομεία θα μεταφέρονται στα μεγάλα εργαστήρια της ηπειρωτικής χώρας, ενώ μόνο δύο νησιά, η Σύρος και η Ρόδος, θα μπορούν να κάνουν γρήγορες διαγνώσεις, αναλαμβάνοντας όμως η καθε μία και τα γειτονικά της νησιά. Η καθυστέρηση στη διάγνωση είναι σημαντική στον περιορισμό του ιού, στη θεραπεία αν το άτομο ανήκει σε ευπαθή ομάδα και στην ιχνηλάτηση.

Επιπλέον αντί για προσλήψεις το σχέδιο περιλαμβάνει την πληρωμή με κρατικό χρήμα ιδιωτών γιατρών (μπλοκάκι) 2.000 ευρώ αφορολόγητα μηνιαίως, ενώ για τις διακομιδές «εκμισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία» ή «μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος».

Τα πτητικά μέσα θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις διακομιδές, καθώς είναι γνωστό ότι σε περίπτωση επείγοντος, όπως είναι ένας διασωληνωμένος με Covid-19 ασθενής που χρήζει κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι γιατροί ζητούν αεροδιακομιδή λόγω ταχύτητας και μεγαλύτερης ασφάλειας και όχι πλωτή μεταφορά.

Οσον αφορά τα τεστ στους ταξιδιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αυτά θα είναι δειγματοληπτικά και όχι μαζικά, όπως επιμένουν να γίνεται οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ καραντίνα προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.



Αφίξεις από αεροδρόμια

Οσον αφορά τις αφίξεις 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στους ταξιδιώτες από τις πιο «ασφαλείς» χώρες που έχει εντάξει τα αεροδρόμιά τους στη λίστα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Πτήσεων (ΕΑSA) θα διενεργούνται δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός στο ξενοδοχείο των διακοπών τους.

Οι ταξιδιώτες από τις χώρες με μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού εκτός λίστας EASA (π.χ. Ιταλία, Ολλανδία) θα περιμένουν τα αποτελέσματά τους σε κορονοϊο-ξενοδοχείο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα συνεχίζουν στον προορισμό τους αν είναι αρνητικοί. Σε κάθε περίπτωση οι θετικοί θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα σε προκαθορισμένα ξενοδοχεία.

Από την 1η Ιουλίου, που ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες που θα δέχεται η χώρα μας -«η προσπάθεια είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες» ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης- θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν μία φόρμα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ. Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα σε προκαθορισμένα ξενοδοχεία...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: