27.6.20

Θέμα «λήξαν» μέχρι νεωτέρας...

 Πρώτο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που «έσκασε» το θέμα της συνομιλίας Παππά - Μιωνή ήταν να κρατήσει τις ισορροπίες από τους αναπόφευκτους κραδασμούς που θα επακολουθούσαν. Το μεσημέρι της Δευτέρας κλείστηκε στην Κουμουνδούρου με τους στενούς συνεργάτες του, για να...

εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Είχε προηγηθεί η πρώτη -γρήγορη- δήλωση του Νίκου Παππά προς τα μέσα ενημέρωσης για το «παρακράτος» και «κατασκευασμένες συνομιλίες» που έχουν στόχο να «αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο Novartis».

Αργότερα την ίδια μέρα προχώρησε σε άλλη μία, περισσότερο αναλυτική, ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε ότι όσα έλεγε περί «λεφτών» και «ατζέντας» δεν αφορούσαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου κ.ά. Δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για το κομμάτι εκείνο της συνομιλίας όπου ζητά από τον Μιωνή να παρέμβει στον Παπασταύρου, ώστε ο τελευταίος να βγει και να μιλήσει για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε αρχικά τον Νίκο Παππά μέσω των πηγών του, οι οποίες έκαναν λόγο για το «παρακράτος» και «για τις βρόμικες πολιτικές που ακολουθεί η Δεξιά», οι οποίες έχουν στόχο να οδηγήσουν τη χώρα σ’ έναν πολιτικό βούρκο. Η θέση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι ερωτήσεις που είχε δεχτεί ο Νίκος Παππάς πριν από καιρό, όταν κατέθεσε στην προανακριτική για τη Novartis, ήταν ουσιαστικά «στοχευμένες» - κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Μιωνή.

Με απλά λόγια ο κ. Πλεύρης (που έκανε τις συγκεκριμένες ερωτήσεις) ήταν προφανές ότι γνώριζε από τότε το περιεχόμενο της συνομιλίας και το εκμεταλλεύτηκε προκειμένου να εκθέσει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και το κατάφερε μιας και ο Νίκος Παππάς είχε αρνηθεί τα πάντα σε εκείνη την εξέταση. Ωσπου ήρθε στο φως η συνομιλία και ο πρώην υπουργός βρέθηκε ακάλυπτος στην έρημο.

Ωστόσο η συνομιλία Παππά λειτούργησε ως υπερόπλο για τη Ν.Δ., με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται ομοβροντία πυρών από την κυβέρνηση και από τα φιλικά προς αυτή μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα δέχτηκε πυρά και από τα μέσα συμφερόντων Φιλιππάκη, τα οποία το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν συγκεκριμένη στάση στο θέμα της προανακριτικής που δεν περιλάμβανε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της κριτικής τους.

Τις επόμενες μέρες και έως τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός επιδόθηκε σ’ έναν μαραθώνιο συνεντεύξεων προκειμένου να καταθέσει τη δική του άποψη για όσα είχαν συμβεί. Δεν φάνηκε να πείθει πολύ κόσμο ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνουμε από τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και τα όσα λέγονται γενικότερα στην Κουμουνδούρου, έστω και ως ψίθυροι. Μέχρι εκείνη την ώρα πάντως εξακολουθούσε να έχει την πλήρη κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα.

Η προειδοποίηση Τσακαλώτου

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου λειτούργησε σαν ανάχωμα, ώστε το θέμα να μη «σκάσει» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που πρόκειται να γίνει σήμερα. Για να γίνει αυτό και για να καθησυχαστούν και τα στελέχη που παρουσιάστηκαν κάτι παραπάνω από ενοχλημένα από την υπόθεση Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια κίνηση «α λα Παπαδημούλη»: όπως ακριβώς έγινε και με την περίπτωση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο έτερος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου εγκαλούσε για την απόκτηση ακινήτων και την ενοικίασή τους σε ΜΚΟ με τον ισχυρισμό ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με το αριστερό ήθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή «άδειασε» τον ευρωβουλευτή και στη συνέχεια τον κάλυψε. Αυτό ακριβώς έπραξε και με τον Νίκο Παππά. Με το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το θέμα από το προεδρικό περιβάλλον θεωρήθηκε «λήξαν».

Η περίπτωση Παππά όμως προκαλεί εντονότερους κραδασμούς. Αυτό αποδείχτηκε από την ένσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος φέρεται να προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθεται να ξαναβάλει πλάτη για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αν πρόκειται να γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα. Επικριτικά εμφανίστηκαν κι άλλα στελέχη τόσο από την παλαιά φρουρά όσο και από τη Γέφυρα, την ώρα που τον πρώην υπουργό φέρεται να υπερασπίστηκαν στελέχη πασοκογενή (όπως ο Νίκος Μαδεμλής), αλλά και η Ρένα Δούρου. Ταυτόχρονα υπήρξε προβληματισμός για το αν υπάρχουν κι άλλα ηχητικά ντοκουμέντα και τι ακριβώς περιέχουν.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο όπου ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε πως ο Νίκος Παππάς δεν χειρίστηκε το θέμα «και τόσο καλά», γεγονός που σήμανε και την αλλαγή στάσης του. Μια αλλαγή που σηματοδοτήθηκε τόσο από τη δήλωση αυτοκριτικής που έκανε ο ίδιος ο πρώην υπουργός, όσο και από τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «οφείλουμε όλοι, και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής, να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες».

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σκιά της σκανδαλολογίας σήμερα συνεδριάζει έπειτα από πολύ καιρό η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να εγκρίνει τις προτάσεις που έγιναν ήδη αποδεκτές από την Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό σημαίνει χρήση του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επίσημα πλέον αλλά και μια σειρά άλλων κινήσεων που είναι ήδη γνωστές. Στα τέλη Αυγούστου θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και θα εκλεγεί η Οργανωτική Επιτροπή του.

Ταυτόχρονα το Πολιτικό Συμβούλιο θα αναλάβει την προετοιμασία της ολικής επανεκκίνησης της συνεδριακής διαδικασίας, την εγγραφή νέων μελών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και περιοδειών σε όλη τη χώρα. Η απόφαση για τη θέσπιση ημερομηνίας του συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου αποφασίστηκε υπό το πρίσμα του σεναρίου των πρόωρων εκλογών από πλευράς κυβέρνησης στις αρχές του φθινοπώρου.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: