21.8.18

Τι σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δική τους και δική μαςΕκτός μνημονίων -και τυπικά- βρίσκεται από σήμερα η Ελλάδα, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει και το τέλος της...
περιοριστικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, όπως δικαιούται, αφού υπό την κυβέρνησή του φτάσαμε ως εδώ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως όλα δείχνουν, θα απαντήσουν αμφισβητώντας τα λεγόμενά του και θα συνεχίσουν την κριτική «προς ίδιον όφελος».

Τελικά η σημερινή ημέρα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα; Θα ήταν εντελώς παράλογο να το ισχυριστεί κανείς. Κι ακόμη πιο παράλογο και επικίνδυνο θα ήταν, για τα ίδια, να το ισχυριστούν και να το πιστέψουν τα εκτός κυβερνητικής εξουσίας κόμματα.

Η ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας και η είσοδος στα μνημόνια, το 2010, σήμαναν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Κι αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με την επίπλαστη ευημερία της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά και με ό,τι οικοδομήθηκε μαζί της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Επιστροφή στην προ κρίσης εποχή, με τους όρους εκείνης της εποχής, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο και η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει, ταυτόχρονα, την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή. Πώς θα είναι αυτή η νέα εποχή και πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι σταθερές και οι μεταβλητές της σε μερικά χρόνια, κανένας δεν είναι σε θέση να το πει σήμερα, καθώς δεν είναι λίγοι -και δεν είναι μόνο εσωτερικοί- οι παράγοντες που θα τη διαμορφώσουν.

Τα μνημόνια κράτησαν οκτώ χρόνια, χρόνος αρκετά μεγάλος και με επώδυνες επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και για τις επόμενες μέρες που ξεκινούν από σήμερα.

Χωρίς υπερβολές η νέα φάση που αρχίζει δεν είναι καθόλου εύκολη για την κυβέρνηση. Η οικονομία πρέπει να βρει τον βηματισμό της χωρίς τη στήριξη των δανειστών. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικές κοινωνικές πολιτικές που θα αποδώσουν άμεσα. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Από τούδε και στο εξής όσο δύσκολα κι αν ζήσουμε, θα ζήσουμε χωρίς μνημόνια, δηλαδή χωρίς βαρβάρους, που για πολλούς ήταν μια κάποια λύση για την πολιτική τους ύπαρξη. Αλλά είναι το χθεσινό εισιτήριο. Κι όποιος επιχειρήσει να ταξιδέψει μ' αυτό, στον πρώτο έλεγχο θα κατέβει από το τρένο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: