30.8.18

Με αίτηση στην εφορία...

...η απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ...

Σε νέα ταλαιπωρία θα μπουν οι πυρόπληκτοι που είδαν τις περιουσίες του να καταστρέφονται στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, καθώς η εφορία τους έστειλε τα...
εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν γίνει στάχτη.

Υπενθυμίζεται πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδοθεί για την αρωγή και την υποστήριξη των πυρόπληκτων τους εξαιρούσε από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η συγκεκριμένη ΠΝΠ ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού».

Ωστόσο, αν και τα ακίνητα των πυρόπληκτων δηλώθηκαν στις αρχές δεν κατέστη δυνατή η εξαίρεση τους από τη βάση δεδομένων τους Taxis και έτσι έτρεξε και για αυτά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και βεβαιώθηκε ο αντίστοιχος φόρος.

Πλέον οι πυρόπληκτοι δεν έχουν άλλη επιλογή για να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ παρά να επισκεφτούν την εφορία τους.

Η διαδικασία που έχει ορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προβλέπει πως αρμόδιος για τη χορήγηση της απαλλαγής είναι ο προϊστάμενος της εφορίας όπου εκδίδεται το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ κάθε έτους. Για τη χορήγηση της απαλλαγής απαιτείται η υποβολή αίτησης στον προϊστάμενο της εφορίας, η οποία επέχει θέση δήλωσης.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.

Εφόσον η αίτηση θα γίνει αποδεκτή από τον προϊστάμενο της εφορίας θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ το οποίο και θα αναρτηθεί ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου. Στην περίπτωση που η  αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται ο φορολογούμενος...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: