23.8.18

Θάβουν νεκρούς σε... πάρκινγκ...

Η προσπάθεια επέκτασης του κοιμητηρίου της Νέας Μάκρης και η πρόσφατη ταφή νεκρών στο πάρκινγκ του νεκροταφείου προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι...
οποίοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για παράνομες ενέργειες έχοντας προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα.

Το νεκροταφείο λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, χωρίς να ‘χει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Οταν όμως παρουσιάστηκε το πρόβλημα της χωρητικότητας, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επεκτείνει το υπάρχον κοιμητήριο -αντί να φτιάξει νέο- αγοράζοντας παρακείμενο οικόπεδο.

Τότε οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τρεις αποφάσεις που τους δικαίωναν κατάφεραν να σταματήσουν την επιχειρούμενη επέκταση.

Ωστόσο, η διαχρονική επιμονή των τοπικών αρχών οδήγησε σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και η οποία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης «του υφιστάμενου κοιμητηρίου Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της ρύθμισης απορρέει από την αδυναμία ανταπόκρισης του δήμου στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς, που έπληξε τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, λόγω κορεσμού των κοιμητηρίων».

Στεφάνια επάνω σε τάφους σε πάρκινγκ του Δήμου Μαραθώνα

Το συρματόπλεγμα
|
Η δημοτική αρχή Μαραθώνα δεν έχασε χρόνο περιφράσσοντας τον δρόμο και το πάρκινγκ έξω από την είσοδο του νεκροταφείου με απλό συρματόπλεγμα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έστειλαν στην εφημερίδα μας αναγνώστες. Και ήδη έγιναν εκεί οι δύο πρώτες ταφές.

«Πολλά μπορεί κανείς να περιμένει από μια δημοτική αρχή, από έναν δήμαρχο που χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του (σχεδόν ομόφωνα) “ανίκανος και επικίνδυνος” μαζί με τα ελάχιστα πρωτοπαλίκαρά του, που του συμπαραστέκονται, και μια κυβέρνηση που τον στηρίζει αδικαιολόγητα, αλλά ότι θα επιχειρήσει να θάβει νεκρούς στον δρόμο, μοιάζει σχεδόν απίστευτο. Κι όμως, δυστυχώς είναι αληθινό...» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Κουλούρης, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του ΙΝΕΠΕΠ (Ινστιτούτο Επιστημονικών Εφαρμογών και Πολιτισμού).

Εξώδικο απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής για το ζήτημα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ενώ έχουν προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Στο εν λόγω εξώδικο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τόσο η λειτουργία όσο και η επέκταση του νεκροταφείου αποτελούν παράνομες ενέργειες καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία, όπως η πραγματοποίηση μελετών και εκθέσεων καταλληλότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε όμως έχουν προηγηθεί και οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών των εμπλεκόμενων υπουργείων.

«Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεως χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κ.λπ., υφίσταται άμεσος κίνδυνος μόλυνσης και της υγείας όλων των κατοίκων της περιοχής» διαβάζουμε στο εξώδικο των κατοίκων, που τα σπίτια ορισμένων απέχουν λίγα μόλις μέτρα από το κοιμητήριο...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: