26.8.18

Νέα πνοή, χωρίς βαθιές τομές...

Tον γρίφο του ανασχηματισμού καλείται να λύσει τα προσεχή 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου στη συνέχεια να προβεί στις...
σχετικές ανακοινώσεις του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έλαβαν ως γνωστόν -την περασμένη Τρίτη- μικρή παράταση, το πιθανότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς όπως δικαιολογήθηκε ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη, «δεν θέλω να χαλάσω τις διακοπές του κόσμου».

Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας επιθυμούσε να κερδίσει λίγο περισσότερο χρόνο. Αφ’ ενός για να μη συμπέσει ο ανασχηματισμός με το διάγγελμα της εξόδου από το Μνημόνιο, κάτι που κρίθηκε ότι επικοινωνιακά θα ήταν λανθασμένο, αφού δύο σημαντικά γεγονότα θα επισκίαζαν το ένα το άλλο.

Αφ’ ετέρου, επειδή ήθελε να προλάβει -πριν καταλήξει στις αλλαγές που θα κάνει- να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα. Αυτό συνέβη χθες το απόγευμα με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε και το κόμμα να καταστεί κοινωνός του γενικότερου σχεδιασμού του αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ.

Αλλωστε, με δεδομένο ότι η χώρα εισέρχεται εκ των πραγμάτων σε προεκλογική χρονιά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Κουμουνδούρου δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το συνολικό πλάνο του πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει αναδιάταξη σε πρόσωπα και προτεραιότητες, με σκοπό άπαντες να βρίσκονται έγκαιρα σε διάταξη μάχης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα αναμένεται να κινηθούν προς τις εξής κατευθύνσεις:

Πρώτον, να σηματοδοτούν τη μετάβαση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή και τις νέες δυνατότητες σε ένα περιβάλλον αυξημένης πολιτικής ελευθερίας όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί έντονα το κοινωνικό και αναπτυξιακό στίγμα της κυβέρνησης.

Δεύτερον, να στέλνουν το μήνυμα της ανανέωσης, το οποίο υπηρετείται με την επιλογή άφθαρτων στελεχών και προερχόμενων από τις νεότερες ηλικιακά γενιές.

Τρίτον, να μπορούν να πετύχουν ένα αμφίπλευρο άνοιγμα προς τους χώρους της Κεντροαριστεράς και της καραμανλικής Κεντροδεξιάς, προκειμένου να συμπιεστεί περαιτέρω το Κίνημα Αλλαγής και να υποχρεωθεί η Ν.Δ. σε ακόμη δεξιότερη πορεία.

Ονόματα με το σταγονόμετρο
Σε επίπεδο ονοματολογίας πάντως, για το ποιοι μπαίνουν, ποιοι βγαίνουν, ποιοι μετακινούνται και ποιοι αναβαθμίζονται, το σκηνικό καθίσταται αρκετά μπερδεμένο.

Κι αυτό διότι πληροφόρηση για το θέμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, παρά μόνο ορισμένες εκτιμήσεις με βάση την κοινή λογική και πολύ περισσότερα σενάρια, που όμως ουδείς επιβεβαιώνει...

Εχοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, στους υπουργούς που θεωρούνται αμετακίνητοι συγκαταλέγονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς. Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Γαβρόγλου, Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο Πάνος Καμμένος, αν και δείχνει να «απολαμβάνει» τη θέση του υπουργού Αμυνας, ενδεχομένως να του ζητηθεί να αλλάξει χαρτοφυλάκιο. Σταθερή φημολογείται ότι θα διατηρηθεί η προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛΛ., υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Ο Γιάννης Δραγασάκης θα παραμείνει αντιπρόεδρος, είναι όμως άγνωστο αν το ίδιο θα συμβεί και με την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομίας (που είχε αναλάβει μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου) ή αν αυτή θα παραχωρηθεί σε άλλο πρόσωπο.

Αναφορικά με τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι εκτός απροόπτου θα συνεχίσουν άνευ ανακατατάξεων, αυτοί είναι οι Φώτης Κουβέλης, Κωνσταντίνος Στρατής, Θεανώ Φωτίου, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Προς αναβάθμιση συζητείται ότι βαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Πρόσωπο-κλειδί στον ανασχηματισμό είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ενδέχεται να αφήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών και να προταθεί για νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, θέση υφυπουργού στο νέο σχήμα θα καταλάβει ο σημερινός γραμματέας της Κουμουνδούρου, Πάνος Ρήγας.

Αν «χηρέψει» το ΥΠΕΣ, «μνηστήρας» για το δεύτερο στην κυβερνητική ιεραρχία υπουργείο λέγεται ότι είναι ο Χρήστος Σπίρτζης (αν και θα προτιμούσε να μείνει στο Υποδομών).

Νέα είσοδος θα υπάρξει για την κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Για τη Λυδία Κονιόρδου υπάρχει η πληροφορία ότι η παρουσία της στο υπουργείο Πολιτισμού δεν θα παραταθεί, όπως και για τους Βαγγέλη Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται επίσης την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας. Αναφορικά με το σενάριο ότι ο κ. Τσακαλώτος έβαλε βέτο στον κ. Παππά για το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να σημειωθεί ότι είναι το ίδιο με εκείνο που είχε κυκλοφορήσει σε προηγούμενο ανασχηματισμό.

Από τα πρόσωπα που γράφτηκε ότι έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στο σχήμα ξεχωρίζουν ο Κώστας Ζαχαριάδης από τη νέα φουρνιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛΛ. και η ανεξάρτητη βουλευτής, διαγραφείσα από τη Ν.Δ., Κατερίνα Παπακώστα.

Από την Κεντροαριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας -σύμφωνα με πηγές- θα ήθελε στην κυβέρνηση τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Δημοσιεύματα ήθελαν υπουργό και τον Γιάννη Ραγκούση, όμως ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έχει βολιδοσκοπηθεί...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: