21.8.18

Η τουρκική κρίση ίσως αναβάλει την έκδοση ελληνικού ομολόγου...

Η Ελλάδα γιόρτασε το τέλος οκτώ ετών μνημονίων τη Δευτέρα, όμως οι προσδοκίες για δημοσιονομική ανεξαρτησία με μια...
πολυαναμενόμενη έξοδο στις αγορές ομολόγων τον επόμενο μήνα ίσως δεν επαληθευτούν λόγω των ευρύτερων πολιτικών εντάσεων, γράφει σήμερα το Reuters.

Έχοντας ολοκληρώσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η χώρα έχει δεχθεί συμβουλές ευρέως για επιστροφή στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου, ήδη από τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκει να ξαναχτίσει την καμπύλη επιτοκίων της και να καθιερωθεί εκ νέου ως τυπικός δανειστής.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάγκασαν την Ελλάδα να αναβάλει αυτά τα σχέδια τον Μάιο. Σήμερα, με την νομισματική κρίση στην Τουρκία γίνεται ξανά ακριβή μία τέτοια έκδοση.

Τρεις από τους αρχικούς διαμεσολαβητές (primary dealers) της χώρας - οι τράπεζες που διορίζονται για να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς - εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως έως 5% για να προσελκύσει επενδυτές. Πρόκειται για επίπεδα που η Αθήνα πιθανότατα θα θεωρούσε μη βιώσιμα.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ένας από τους dealers, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει για πελάτες. «Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», πρόσθεσε.

Με αυτή την άποψη συμφώνησαν άλλες δύο πηγές που εργάζονται για primary dealers της Ελλάδας, με τον δεύτερο να λέει ότι οι εταιρείες αναδοχής έχουν «λογική» και είναι απίθανο να σπεύσουν σε συμφωνία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς λήξης Ιανουαρίου 2028 ήταν 3,81% τον Ιούλιο, αλλά σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 4,33%.

Για «εντυπωσιακή ανάκαμψη» έκανε λόγο ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της JP Morgan Asset Management, Nick Gartside, τονίζοντας ωστόσο ότι «με όλες αυτές τις εξελίξεις τίθεται ζήτημα τιμής».

Η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει βέβαια επίσημα τα σχέδια για έκδοση 10ετους ομολόγου. Στρατηγικοί αναλυτές της DZ Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, σημείωναν στο πρακτορείο ότι χάρη στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ δεν υπάρχει άμεση ανάγκη εισροής χρημάτων απ' την πώληση ομολόγων.

Όπως επισήμαναν στο Reuters, ακόμη και χωρίς την έκδοση νέων ομολόγων η Ελλάδα αναμένεται να έχει πλεόνασμα ύψους 13,1 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: