22.8.18

Γιατί δείχνει εκλογές το διάγγελμα Τσίπρα...

Στις εκλογές φαίνεται ότι οδηγεί ο δρόμος που ξεκινά από το live κυβερνητικό σόου για την πυρκαγιά στο Μάτι και φτάνει στο χθεσινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα του...
Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη. Ουσιαστικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο πανηγυρικό σκηνικό που έστησε υπό πλήρη μυστικότητα το Μέγαρο Μαξίμου στο νησί του Ιονίου, παρά τις νωπές μνήμες της πρόσφατης τραγωδίας, έδωσε το στίγμα με το οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο, την έναρξη της οποίας κήρυξε άτυπα χθες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που κρατούν, είναι ότι ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι το διάγγελμά του αφορούσε στην κατά την κυβερνητική άποψη, έξοδο της χώρας από την κρίση, επέλεξε να μην εμφανιστεί ενωτικός και να μιλήσει ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, αλλά αντιθέτως να τοποθετηθεί ως αρχηγός κόμματος. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στη ΝΔ, η προεκλογική τακτική που αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, βασίζεται σε δύο άξονες: στην παροχολογία και στην πόλωση.

Η αναφορά, πως η χώρα «ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της», όπως εκτιμούν στην οδό Πειραιώς, δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε παροχές, παρά τις επισημάνσεις των ξένων αξιωματούχων που ζητούν την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχουν ήδη υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι σήμερα.

Παράλληλα η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και στον Γιάννη Στουρνάρα, τους οποίους δεν κατονόμασε μεν, αλλά φωτογράφισε καθαρά, όπως και η αναφορά στη Δικαιοσύνη, αποδεικνύουν σύμφωνα με τη ΝΔ, ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να κινηθεί προεκλογικά, διχαστικά, με όπλο τη σκανδαλολογία. «Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμμένει στο διχαστικό του λόγο. Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι. Γι’ αυτό, σε μια μόνο φράση έχει δίκιο. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ», τόνιζε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο newpost.gr.

Σχετικά τέλος, με τον συμβολισμό που επιχείρησε να δώσει χθες η κυβέρνηση με την Ιθάκη, από τη ΝΔ επισημαίνουν ότι και αυτός είναι λάθος: Δεν έχει φτάσει το τέρμα της διαδρομής. Από χθες λένε, τελείωσε η φτηνή χρηματοδότηση της χώρας, αλλά από σήμερα έρχονται και νέα σκληρά μέτρα και βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας. Και αυτό, όπως υπενθυμίζουν, συνέβη λόγω του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου του 2015 και της επιλογής του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μάλιστα από την αξιωματική αντιπολίτευση, αποδίδουν την ανακούφιση ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων στα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και στην πολύ αυστηρή επιτήρηση, που ακολουθούν. «Το πρόβλημα πλέον είναι μόνον της Ελλάδας και όχι δικό τους. Και αυτό καμία φιέστα δεν μπορεί να το κρύψει», υπογραμμίζουν από τη ΝΔ. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται να εντείνει την πίεση για εθνικές κάλπες άμεσα, καθώς εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, ειδικά όταν επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών.

Ως παράδειγμα ανικανότητας του πρωθυπουργικού επιτελείου, φέρουν από την οδό Πειραιώς και την προσωρινή αναβολή του ανασχηματισμού που διέρρευσε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή στην Ιθάκη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, η δημόσια δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας στο ενδεχόμενο να φύγει από τη θέση αυτή και η αδυναμία του κ. Τσίπρα να μετακινήσει έστω και ένα κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης του (Πάνο Σκουρλέτη), καταδεικνύει την έλλειψη ισχύος του ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Όπως εκτιμούν στη ΝΔ, μόνος στόχος του ανασχηματισμού, είναι να πάρουν στο Μαξίμου μια μικρή ακόμη παράταση, καθώς γνωρίζουν ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν. 

Γιώργος Ευθυμίου

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: