22.8.18

Τακτικές λιμοκτονίας απ' τον Όρμπαν...

Στην Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν, όπου η αντιμεταναστευτική ρητορεία έγινε σημαία του νυν πρωθυπουργού, καταφεύγουν μέχρι και σε...
απάνθρωπες τακτικές προκειμένου να κάμψουν το ηθικό των μεταναστών και να τους αναγκάσουν να φύγουν.

Αφήνουν μάλιστα χωρίς φαγητό ορισμένους στους οποίους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου προκειμένου να τους πιέσουν να αναζητήσουν καταφύγιο στη Σερβία χωρίς να ασκήσουν έφεση. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαίωματα, όπως γράφει σήμερα η Deutsche Welle.

Σήμερα, Τετάρτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προστέθηκε σε μια σειρά οργανώσεων που κατηγορούν τις ουγγρικές Αρχές για παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων για τους αιτούντες άσυλο και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως αντιμεταναστευτική τακτική.

Όπως δήλωσε η Lydia Gall, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, «η κυβέρνηση (σ.σ. ουγγρική) έχει προχωρήσει σε ένα νέο απάνθρωπο νόμο αρνούμενη το φαγητό σε ανθρώπους υπό κράτηση, προφανώς παραβιάζοντας το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ίδια επισημαίνει πως «αυτή η αδιαφορία για την ευημερία των ανθρώπων αποτελεί μια κυνική κίνηση ώστε να πιέσει ανθρώπους να αποσύρουν τις αιτήσεις ασύλου και να εγκαταλείψουν την Ουγγαρία».

Η χρήση της λιμοκτονίας ως τιμωρία αλλά και μέσο πίεσης κατά των αιτούντων άσυλο εφαρμόζεται ήδη εδώ και πολύ καιρό στην Ουγγαρία αλλά απ' τα μέσα Αυγούστου και με το γράμμα του νόμου, καθώς η κυβέρνηση Όρμπαν ενέκρινε ουσιαστικά με νομοθεσία τα διάφορα καψόνια στις μεταβατικές ζώνες (transit zones) μέχρι την απέλαση.

Η Ουγγαρία άλλωστε σπάνια αποδέχεται αιτήσεις ασύλου, σχολιάζει και η DW.

Την πρακτική της στέρησης φαγητού κατήγγειλε και η ανθρωπιστική οργάνωση Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι. «Το γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει τους αλλοδαπούς ότι δεν θα τους δοθεί φαγητό στη ζώνη μετεπιβίβασης αλλά μπορούν να ελεύθερα να αποφασίσουν να επιστρέψουν στη Σερβία ανά πάσα στιγμή» κατήγγειλε η οργάνωση την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη αιτούντες άσυλο και τους δικηγόρους τους.

Απ' την πλευρά της η Υπηρεσία Μετανάστευσης δηλώνει ότι οι Αρχές δεν είναι υποχρεωμένες υπό την ουγγρική νομοθεσία να παρέχουν φαγητό σε όσους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου στις μεταβατικές ζώνες.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σημειώνει πως «οι ουγγρικές Αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση από πολλές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση». Αυτό «περιλαμβάνει την υποχρέωσή τους να τους παρέχουν τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα», συμπληρώνει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Η πρακτική αυτή έχει ήδη επηρεάσει μια σειρά οικογενειών απ' το Αφγανιστάν και τη Συρία, αναφέρει η DW.

Μετά την προσφυγή της Ουγγρικής Επιτροπής του Ελσίνκι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε αυτόν τον μήνα τις ουγγρικές Αρχές να χορηγήσουν τροφή σε αιτούντες άσυλο, σε πέντε περιπτώσεις. Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν πως σε πολλές περιπτώσεις ίσως τους παρακρατούν το φαγητό

«Φαίνεται πως όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση ασύλου μετά την 1η Ιουλίου 2018, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση. Θα είναι απορριπτική η απόφαση που θα λάβουν επειδή θα έχουν μεταβεί εκεί μέσω Σερβίας», σχολίασε στη DW ο Andras Lederer, ένας εκ των συνηγόρων του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Ως εκ τούτου θα τεθούν υπό καθεστώς αλλοδαπής αστυνόμευσης, στη ζώνη διέλευσης, εν αναμονή της απέλασης τους στη Σερβία. Ενώ υποβάλλονται σε αλλοδαπή αστυνόμευση στη ζώνη διέλευσης δεν τους χορηγείται τροφή», τόνισε ο ίδιος...


Δεν υπάρχουν σχόλια: