22.8.18

Το υπόγειο σχέδιο πόλωσης του Μητσοτάκη...

Tα «Νέα» κατήγγειλαν «κήρυγμα μίσους», η «Καθημερινή» διέγνωσε «διάγγελμα διχασμού» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ψεύδη και εξαπάτηση» τα...
μηνύματα Τσίπρα από την Ιθάκη για να ζητήσει εκ νέου εκλογές «εδώ και τώρα» επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας των πολιτών.

Εν ολίγοις, η ΝΔ χρεώνει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση επιχείρηση όξυνσης και διχασμού εν όψει εκλογών, στην πράξη όμως είναι η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση που επιλέγει και προκαλεί συνθήκες σκληρής πόλωσης στην - μακρά όπως όλα δείχνουν - πορεία προς τις κάλπες.

Στην πραγματικότητα η «γραμμή» της ΝΔ βασίζεται σε ένα υπόγειο σχέδιο διαρκούς κλιμάκωσης της όξυνσης όπου ο σαμαρικός άξονας έχει τον πρώτο λόγο με πρωταγωνιστές το δίδυμο Βορίδη -Γεωργιάδη, ενώ παραπλεύρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδύεται ρόλο ενωτικού και υπευθύνου ηγέτη κόντρα στον «λαϊκιστή και αναξιόπιστο» Τσίπρα.

Η δήλωση Βορίδη ότι για «την χρεοκοπία της χώρας ευθύνεται η ηγεμονία της ιδέας της Αριστεράς περί δημοσιονομικής πειθαρχίας», όπως και το νέο κρεσέντο Αδωνι σύμφωνα με τον οποίο «όπου κυβέρνησε η Αριστερά έφερε μόνον αίμα και φτώχεια» είναι ενδεικτικές του κλίματος που προσπαθεί να διαμορφώσει προεκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που εκπορεύεται από δύο φόβους και, σύμφωνα με τους επιτελικούς σχεδιασμούς της Πειραιώς, θα κινηθεί σε ισάριθμους άξονες.

Ο πρώτος φόβος είναι η επιστροφή της πολιτικής ατζέντας στην οικονομία και δη πλέον με θετικές προοπτικές μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Το πεδίο αυτό, εν όψει και των εξαγγελιών των μέτρων κοινωνικης ανακουφισης από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, θεωρείται προνομιακό για την κυβέρνηση - εξ ου και η διαρκής προσπάθεια αποδόμησης του τέλους των Μνημονίων από την ΝΔ.

Ο δεύτερος φόβος συνδέεται με τις ανοιχτές υποθέσεις σκανδάλων στα οποία φέρονται με εμπλέκονται στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες από το δικαστικό μέτωπο επιμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις τόσο στην υπόθεση της Novartis όσο και σε εκείνη των δανείων των κομμάτων, γεγονός που εντείνει την επιχείρηση ανάδειξης της «αναξιοπιστίας και του λαϊκισμού της κυβέρνησης» από την ΝΔ.

Προκειμένου να αμυνθεί σ’ αυτά τα δύο μέτωπα το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς επιστρατεύει, σε πρώτο χρόνο, δυο όπλα τακτικής: Επενδύει - κινούμενο στα όρια της πολιτικής και κοινωνικής ηθικής - στην συντήρηση της συζήτησης και στην εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι και, παράλληλα, αποκρούει - άνευ ουσιαστικών επιχειρημάτων μεν αλλά με σκληρή ρητορική καταστροφολογίας - όλα τα μηνύματα από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό που συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα περνά πλέον στην μετά χρεοκοπίας εποχή και αφήνει οριστικά πίσω της την ασφυκτική επιτροπεία.

Σ’ αυτή την τακτική εδράζονται και οι χθεσινές αναφορές Μητσοτάκη σε νέα

«λιτότητα διαρκείας», σε «νέες μειώσεις συντάξεων» και «αυξήσεις φόρων και εισφορών», και σε «πολύ αυστηρή επιτήρηση».

Παραλληλα αποτελεί κεντρική απόφαση να κρατηθεί παση θυσία σε πρώτο πλάνο η τραγωδία στο Μάτι - εξ ου και οι νέες βολές που εξαπέλυσε χθες προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ κατηγορώντας τον ότι «ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη, έστω από ντροπή ή φιλότιμο». Στο ίδιο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί για πολλοστή φορά το Μάτι μέσα στις επόμενες μέρες για συναντήσεις με φορείς και κατοίκους - συναντήσεις που στοχεύουν στην συντήρηση της κοινωνικής οργής και την διαρκή πλαγιοκόπηση της κυβέρνησης.

Πίσω από όλα αυτά ωστοσο βρίσκεται πάντα η προσπάθεια επίσπευσης των εκλογών καθώς, ακόμη και εντός των κομματικών τειχών της ΝΔ, είναι πλέον παραδεκτό πως στο εξής και μετά την 20η Αυγούστου, ο χρόνος είναι σύμμαχος της κυβέρνησης...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: