24.8.18

Εισαγγελείς κατά Σαλβίνι...

Κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών της Σικελίας προκάλεσε η άρνηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι στους μετανάστες του πλοίου Diciotti να...
αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνης. Ξεκίνησαν έρευνα «κατά αγνώστων» για τις ευθύνες κράτησης των μεταναστών στο πλοίο -που από σήμερα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας-, ενώ εισαγγελείς πηγαίνουν στη Ρώμη για να εξετάσουν και τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει κατηγορητήριο εναντίον του Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, που δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η απεργία πείνας των μεταναστών, όταν υπάρχουν πέντε εκατομμύρια Ιταλοί που πεινάνε, κινδυνεύει να βρεθεί υπό δικαστική έρευνα μετά την άρνησή του να επιτρέψει την αποβίβαση των επιβαινόντων στο πλοίο Diciotti.

Με εντολή του εισαγγελέα του Αγκριτζέντο στη Σικελία, άνοιξε έρευνα με την Ιταλία να βρίσκεται υπόλογη για παραβίαση του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να κρατούνται περισσότερο από 48 ώρες, ότι πρέπει να απελευθερώνονται άμεσα και να τους επιτρέπεται να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Χωρίς λύση η Κομισιόν
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίασή της απάντησε στις απειλές του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι αν δεν βρεθεί άμεση λύση στο ζήτημα με τους μετανάστες του πλοίου, θα σταματήσει να πληρώνει το μερίδιο της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Οι απειλές δεν βοηθούν και δεν μας φέρνουν κοντά σε λύση για τους μετανάστες στο πλοίο Diciotti» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερστάιν. «Στην Ευρώπη οι απειλές δεν βοηθούν κανένα και ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι να εργαστούμε μαζί με εποικοδομητικό τρόπο και καλή θέληση. Είναι αυτό που πάντα προσπαθεί η Κομισιόν».

Ξεκαθάρισε δε ότι πως «τα κράτη – μέλη πληρώνουν ανέκαθεν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Είναι μια σαφής νομική υποχρέωση που πάντα σέβονταν τα κράτη-μέλη».

Την ίδια στιγμή, άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ 10 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, «η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti, όμως το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία»...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: