21.8.18

Η «Οδύσσεια» του Τσίπρα από την Ιθάκη...

...και το τέλος των μνημονίων...

Την ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου από τη σκληρή καθημερινότητα που επεφύλασσε για την κυβέρνηση η εθνική τραγωδία στο Μάτι έχουν σήμερα στο...
κυβερνητικό στρατόπεδο αφού ο πρωθυπουργός αναμένεται, πιθανότατα το πρωί, να πραγματοποιήσει από την Ιθάκη το πολυαναμενόμενο διάγγελμα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η αρχική επιλογή για μια σεμνή τελετή δεν έχει αλλάξει αφού η χώρα ζει ακόμα στην σκιά της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί.  Το γεγόνος ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δεν προχώρησαν σε καμία επίσημη ανακοίνωση χθες για τη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο νησί του Ιονίου ήταν ενδεικτικό και της πρόθεσης που υπήρχε από την Ηρώδου Αττικού να μην δοθεί κανένας πανηγυρικός χαρακτήρας και η εκφώνηση του μηνύματος από την πατρίδα του Οδυσσέα να είναι καθαρά συμβολική. 

Οι εισηγήσεις που είχε δεχτεί ο πρωθυπουργός ήταν το μήνυμά του για το τέλος των μνημονίων να πραγματοποιηθεί ακόμα και από την Αθήνα, ωστόσο φαίνεται πως η “Οδύσσεια” και η “Ιθάκη” του Κωνσταντίνου Καβάφη, που σύμφωνα με πληροφορίες κομμάτια της θα “δανειστεί” στην αυριανή του ομιλία, ήταν ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να απουσιάσει λίγες ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά το γεγονός πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούσαν δεδομένο πως αυτή η επιλογή θα προκαλούσε νέα σύγκρουση με την ΝΔ, όπως και έγινε. 

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, το οποίο γραφόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, αναμένεται να αναφερθεί συνοπτικά στους ορίζοντες που ανοίγονται στην συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιτροπείας, ύστερα από οχτώ χρόνια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει και έναν μίνι απολογισμό των δυσκολιών και των εμποδίων που πέρασε η πλειοψηφία τα τελευταία 3,5 έτη.

Δεν είναι τυχαία και η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝΕΛ στις 13.00 που αναμένεται να έχει πανηγυρικό τόνο.

Τα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, της κοινοβουλευτικής ομάδας και των κορυφαίων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η ΝΔ θα βρεθεί ιδιαιτέρως “στριμωγμένη” όταν διαπιστώσει μέσα στο φθινόπωρο πως ανοίγονται αρκετές επιλογές στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που θα εφαρμόσει την πολιτική του, κάνοντας ελιγμούς χωρίς, όμως να αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους. Επισημαίνουν πως την λήξη της γ’ δανειακής σύμβασης χαιρέτισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ και ο ESM με ανακοίνωσή του επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Μετά τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και το μήνυμα που θα στείλει για την “αλλαγή σελίδας” που πραγματοποιείται στη χώρα το επόμενο βήμα θα είναι ο ανασχηματισμός με τον οποίο θα επιχειρήσει να δώσει έναν “αέρα ανανέωσης” στο κυβερνητικό σχήμα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του μήνα θα ανάψει το “πράσινο φως” για το πακέτο των εξαγγελιών με το οποίο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8-9 Σεπτεμβρίου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: