25.8.18

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεκλειδώνει» τον ανασχηματισμό...


Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός απροόπτου, θα...
εκλεγεί την Δευτέρα το βράδυ περιμένουν στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό. Η αγωνία έχει φτάσει στο «κόκκινο» για όσους αμφιβάλλουν αν θα διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, αν θα αντικατασταθούν ή αν μετακινηθούν, ενώ και αρκετοί βουλευτές αναμένουν με «ελπίδες» τις τελικές ανακοινώσεις.

Ο πρωθυπουργός τελικά πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει πρώτα τις αλλαγές στο κόμμα που θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αντικατάσταση του Παναγιώτη Ρήγα, μια δέσμη προτάσεων για την αναβάθμιση του ρόλου του και βέβαια τη νέα Πολιτική Γραμματεία που θα αναδειχθεί.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και μόνο τα ονόματα που ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες προκάλεσαν μεγάλη κινητικότητα από τις τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα. Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας στελεχών και έχει το «πράσινο φως» από τους «53+», τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Φίλη. Ωστόσο και ο ίδιος εξαρχής έβαλε ενστάσεις όσον αφορά την μετακίνησή του, που είχαν να κάνουν κυρίως με το ρόλο του κόμματος και τη συλλογικότητα στις αποφάσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών, άλλωστε είναι ένα κομβικό πόστο για την εκλογική χρονιά και την μεγάλη πολιτική μάχη με τη ΝΔ που έρχεται.

Ορισμένοι προεδρικοί έσπευσαν να προτείνουν ως αντίβαρο και να βάλουν από μόνοι τους στο τραπέζι τη λύση του Νίκου Παππά. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απέχει από όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει, ενώ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να σκέφτεται να τον τοποθετήσει σε κάποιο χαρτοφυλάκιο. Από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ένας νέος διάλογος μέσα στο κόμμα σχετικά με τη θέση του γραμματέα, με τον πρωθυπουργό να μην ανοίγει τα χαρτιά του και όλα τα σενάρια, ακόμα και ένα νέο «πρόσωπο – έκπληξη» να θεωρούνται πιθανά.
Αυτή τη στιγμή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, ο Μιχάλης Υδραίος, ο Πάνος Λάμπρου, ο Πέτρος Καλκανδής, η Κατερίνα Κνήτου και η Ερμίνα Κυπριανίδου εκπροσωπούν την εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+», ενώ από τα 151 μέλη της Κεντρική Επιτροπής περίπου 30 απηχούν τις απόψεις της τάσης.

Το 48ωρο που έρχεται, όπως είναι φυσικό, η Κίνηση Μελών (μια πρωτοβουλία συνένωσης των προεδρικών τάσεων και Πασοκογενών που είναι σε εξέλιξη), αλλά και οι «53+» θα «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους μέσα στο κόμμα με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να κερδίσει έδαφος.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: