6.8.18

Φρικαλέο λάθος μεγάλης ιστοσελίδας...

Έχουμε καλή πίστη και θέλουμε να αποδώσουμε αυτό το φρικτό «είχε απηχθεί» που διαβάσαμε στον υπέρτιτλο κειμένου, σε αβλεψία της...
στιγμής, σε λάθος στην πληκτρολόγηση, σε ατυχία –γιατί πάντα, ακόμα και στην εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, ο παλιός «δαίμων του τυπογραφείου» ελλοχεύει (ή… εκλοχεύει όπως έγραψε κάποιος κάποτε και ο διορθωτής εφημερίδας κόντεψε να χάσει το μάτι του).

Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι αυτός που το διέπραξε το έκανε ηθελημένα, από άγνοια ότι η χρονική αύξηση (πολύπαθη όσο και η τρίτη κλίση) δεν πάει όπου να είναι, αλλά έχει συγκεκριμένη χρήση, συγκεκριμένη έγκλιση (Οριστική) και συγκεκριμένους χρόνους (Αόριστο και Παρατατικό).  

Όντας καλόπιστοι, δεχόμαστε ότι γλωσσικά τερατουργήματα δικαιολογούνται, όπως όλα τα ανθρώπινα λάθη που δεν στοιχίζουν ζωές, και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις πολύ μεγάλων εφημερίδων –όπως η συγκεκριμένη δημοσίευση– που έχουν παράδοση στην καλή, έως άριστη, χρήση της γλώσσας.

Ήταν, λέμε καλόπιστα, τυπογραφικό λάθος, παρόραμα, γλωσσικό ατύχημα του συντάκτη λόγω ταχύτητας στην παραγωγή κειμένων που πρέπει να γίνεται γρήγορα στον καιρό της αμεσότητας και στην εποχή τού «το γράφω/λέω πρώτος». Αλλά οι «Από εκεί και πέρα» τι κάνουν; Οι προϊστάμενοι, οι αρχισυντάκτες, οι διευθυντές (ιδιαίτερα όταν είναι νέοι στη θέση και τοποθετήθηκαν εκεί για να πάνε τα πράγματα καλύτερα, όπως συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα πολύ μεγάλης εφημερίδας) γιατί δεν βλέπουν το λάθος πολλές ώρες μετά την ανάρτηση του κειμένου για να το διορθώσουν;...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: