13.8.18

Στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου...

...η λίστα με τα αιτήματα των κατοίκων από Νέο Βουτζά και Μάτι...

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι και την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, στο Μαξίμου εξετάζουν συνεχώς τη λίστα των αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής, όπως προέκυψε κυρίως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο...
πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στην Ηρώδου Αττικού.

Ο Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην Ανατολική Αττική προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών, που για την κυβέρνηση αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, ενώ συνεχείς είναι και οι επαφές του Πάνου Σκουρλέτη. Για αυτό το λόγο η καταγραφή των ζημιων ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 ημέρες, ενώ με την νέα έκδοση πράξης νομοθετικου περιεχομένου δίνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών η δυνατότητα κατεδαφίσεων express.  Ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 200-300 κατεδαφίσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι κάτοικοι από το Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ενώπιον τους την ανάγκη επανασχεδιασμού της περιοχής ώστε “να μην έχει την πλάτη γυρισμένη στη θάλασσα”. Το κλίμα για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι βαρύ, ο θυμός και η απογοήτευση των πολιτών είναι μεγάλη και για αυτό το λόγο γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθει η ικανοποίηση των αιτημάτων.

Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων του Νέου Βουτζά στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς περιλαμβάνουν:

1. Άμεση προστασία όλων των πληγεισών και των γύρω περιοχών από τα τοξικά κατάλοιπα της πυρκαγιάς με εντολή για δειγματοληψίες εδάφους αέρα και νερού.

2. Άμεση ανάθεση από το υπουργείο Υποδομών και εκτέλεση εργασιών υλοτόμησης όλων των ιδιωτικών και δημόσιων / κοινόχρηστων εκτάσεων αποκλειστικά από συνεταιρισμούς υλοτόμων. Κατασκευή και τοποθέτηση κορμοδεμάτων (επείγοντα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα).

3. Άμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων με καταβολή του χρηματικού επιδόματος των 5.000 ευρώ και της αποζημίωσης των 1.000 ευρώ το μήνα, καθώς και αναστολή της καταβολής δανείων. Απαλλαγή από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του έτους 2018, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας ΔΟΥ που υπάγονται. Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

4. Πλήρης καταγραφή των καμένων εκτάσεων και περιουσιακών στοιχείων των πολιτών με βάση περιγραφή τους και φωτογραφικό υλικό, χωρίς εξάρτηση από επιτροπές και λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες (να μην απαιτείται η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τους πολίτες). Αποζημίωση και αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών, του περιβάλλοντος χώρου και των τεχνικών έργων και υποδομών. Καταβολή του επιδόματος των 5.000 ευρώ σε όλους τους πυρόπληκτους εντός του Αυγούστου. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 ανεξαρτήτως βαθμού καταστροφής της κατοικίας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού για επέκτασή του σε όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτως ζημιών.

5. Άμεση υλοποίηση από την περιφέρεια και το υπουργείο Υποδομών σχεδίου συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων (διάθεση γερανοφόρων οχημάτων για συλλογή κλαδιών/ καύσιμης ύλης, οικοσκευών και μπάζων). Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων για μπάζα.

6. Αποκατάσταση των ζημιών με βάση προϋφιστάμενες οικοδομικές άδειες με απλή ενημέρωση της υπηρεσίας δόμησης χωρίς κόστος και άλλη προϋπόθεση για τους πολίτες (υπό τον όρο της βεβαίωσης στατικής επάρκειας από μηχανικό για τα ολικώς ή μερικώς κατεστραμμένα κτίρια).

7. Εγκατάσταση κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Δήμους και παρουσία εκπροσώπου των κατοίκων για την εποπτεία της διαχείρισης, ιδιαίτερα των ερανικών λογαριασμών.

8. Άμεση οριοθέτηση του καμένου περιαστικού δάσους και κήρυξη του ως αναδασωτέου. Εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης.

9. Μεταβολή / διόρθωση των διοικητικών ορίων με υπαγωγή του οικισμού του Νέου Βουτζά σε έναν δήμο.

Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι από το Μάτι επέμειναν στην αστυνόμευση της περιοχής και τον χειμώνα, στην εξασφάλιση χαμηλότοκου τραπεζικού δανεισμού και αποπληρωμής από το κράτος σε βάθος 10ετίας, στην αποκατάσταση του δημόσιου φωτισμού και στον χαρακτηρισμό του Ματιού ως “περιοχή β΄ κατοικίας”...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: