6.8.18

«Ο λαός θα κρίνει και την ευθύνη και την αντίδραση»...

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τα νέα δεδομένα που αφορούν τον τομέα του και δη το ποδόσφαιρο, ωστόσο δεν παραλείπει να...
σχολιάσει και την καταστροφή στην ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση στο θέμα της φωτιάς «επέδειξε μια απολύτως υπεύθυνη στάση» και πιστεύει πως θα «αποδοθούν ευθύνες» όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για όσα έγιναν εκείνες τις ώρες.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά το κομμάτι εκείνο που σχετίζεται με το καθεστώς της επιτήρησης από τις FIFA - UEFA, αναφέρει πως θέλει να πιστεύει «ότι το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα», ενώ παράλληλα παραδέχεται πως «έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Τέλος, θεωρεί πως «είναι λάθος να πολιτικοποιούμε το ποδόσφαιρο, όσο και το να ποδοσφαιροποιούμε την πολιτική».

• Ας ξεκινήσουμε με την πολιτική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση κατηγορείται πως απέτυχε να χειριστεί με υπευθυνότητα μια τεράστια καταστροφή που μετράει δεκάδες νεκρούς. Η αρχική τοποθέτηση κυβερνητικών στελεχών ήταν πως επιχειρησιακά πήγαν όλα καλά και πως για την καταστροφή έφταιγαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η αυθαίρετη δόμηση. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο επ’ αυτού;

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέδειξε μια απολύτως υπεύθυνη στάση. Προσπάθησε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση η οποία δεν αφορούσε μόνο τη διαχείριση της πυρκαγιάς, την ασύλληπτη δηλαδή μανία της φύσης που σε μιάμιση ώρα εξαφάνισε κυριολεκτικά μια περιοχή από τον χάρτη, αλλά και το μετά. Τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τις πρώτες βοήθειες και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την οργάνωση της επόμενης ημέρας για τις άμεσες λύσεις για τους πληγέντες και την άμεση, τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη μιας ολόκληρης περιοχής και κοινωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο εύκολος δρόμος θα ήταν με επικοινωνιακές κινήσεις και για τα μάτια του κόσμου να καταλογιστούν ευθύνες και να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Η κυβέρνηση όμως έχει αποδείξει ότι πουθενά δεν ακολουθεί τις εύκολες λύσεις. Τις λύσεις για λαϊκή κατανάλωση. Μολονότι πράγματι τόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτοφανείς όσο και το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης είναι τεράστιο, να είστε σίγουροι ότι με νηφαλιότητα θα αποδοθούν ευθύνες όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα για τις μοιραίες εκείνες στιγμές.

Αλλωστε δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αναλάβαμε συλλογικά την πολιτική ευθύνη και ταυτόχρονα την πολιτική δέσμευση να συγκρουστούμε, με οποιοδήποτε κόστος, με αντιλήψεις και συμφέροντα που δημιούργησαν τις συνθήκες για να οδηγηθούμε στην τραγωδία. Και πραγματικά έχουμε δύο επιλογές: είτε να δούμε συνολικά το χωροταξικό πρόβλημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί, να βγουν μπουλντόζες στους δρόμους αποκαθιστώντας τη νομιμότητα και βάζοντας κανόνες, είτε να μοιράζουμε βρεγμένα μακρυμάνικα στους πολίτες. Αφήνουμε τη δεύτερη λύση σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα εδώ...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: