30.8.18

Το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ...

...μετά τον ανασχηματισμό...

Ο ανασχηματισμός και η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου διαμορφώνουν το νέο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο εξελίξεις (νέα κυβέρνηση και νέος γραμματέας) σηματοδοτούν την...
άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Όπως συμβαίνει πάντοτε, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο λιγοστεύουν οι διαφοροποιήσεις των κομματικών στελεχών. Ωστόσο, οι εσωκομματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχιστούν. Επίδικα αυτών των διεργασιών είναι οι συσχετισμοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς και η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια.

Η ανασύνθεση των «προεδρικών»
Οι πρόσφατες εξελίξεις έφεραν στην επιφάνεια τις ανανσυνθετικές διαδικασίες στο στρατόπεδο των «προεδρικών», δηλαδή των στελεχών που κατέβηκαν στο συνέδριο με τη λίστα της Ενωτικής Κίνησης. Στο μείζον ζήτημα της εκλογής του γραμματέα του κόμματος οι «προεδρικοί» εμφανίστηκαν με δύο διακριτά μπλοκ. Από τη μια μεριά, η «Κίνηση Μελών» (που συσπειρώνει την παλιά Πλατφόρμα του Γιάννη Μπαλάφα, τους πασοκογενείς και αρκετούς από τους λεγόμενους «λοχαγούς») τάχθηκε ανοιχτά εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη, τασσόμενη υπέρ της ανάληψης της γραμματείας από τον Νίκο Παππά –χωρίς ο ίδιος ο κ. Παππάς να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση. Από την άλλη, τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κράτησαν πολύ πιο ήπιους τόνους. Αν και προέκριναν τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο για τη θέση του γραμματέα, δεν εξέφρασαν κατηγορηματική αντίθεση στον κ. Σκουρλέτη.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η διαφοροποίηση στο μείζον ζήτημα του γραμματέα σηματοδοτεί την πλήρη ρήξη στις τάξεις της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι ότι οι «νεοπροεδρικοί» του κ. Τζανακόπουλου είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του ανασχηματισμού. Πέρα από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ομάδα αυτή συσπειρώνει τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήορυ, τον υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη. Οι δύο τελευταίοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκια σε αυτόν τον ανασχηματισμό.

Η συμμαχία

Η δεύτερη σημαντική εσωκομματική εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήταν η επαναπροσέγγιση Τσακαλώτου και Σκουρλέτη. Οι δύο πολιτικοί είχαν συνδεθεί με πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς. Ωστόσο, με αφορμή το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επήλθε ρήξη μεταξύ τους. Αργότερα, ένα κοινό δείπνο σηματοδότησε το χαμήλωμα της έντασης. Η ψυχρότητα όμως παρέμεινε.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τη αλλαγή φρουράς στην Κουμουνδούρου, οι 53 στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους τον κ. Σκουρλέτη. Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος (που είναι ο άτυπος επικεφαλής της τάσης) πήρε δημόσια θέση, υπενθυμίζοντας ότι «ο Οδυσσέας νίκησε τους Μνηστήρες με τη βοήθεια των δικών του έμπιστων ανθρώπων». Αυτό ερμηνεύτηκε ως σαφής στήριξη στον κ. Σκουρλέτη. Τη δήλωση Τσακαλώτου ακολούθησε τηλεφωνική επαφή μεταξύ των δύο πολιτικών, η πρώτη μετά από πολλούς μήνες. Αν και τα περιβάλλοντα των δύο ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το αρνούνται, άλλες κομματικές πηγές επιμένουν ότι οι κκ Τσκαλώτος και Σκουρλέτης συντόνισαν τις ενέργειες τους ώστε η πλήρωση της κενής θέσης του υπουργείου Εσωτερικού να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολυνθεί ο συντονισμός όλων των πλευρών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Αυτοδιοίκησης.

Το ερώτημα είναι αν η συμμαχία Τσακαλώτου-Σκουρλέτη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι ο νέος γραμματέας έχει το πολύ δύσκολο έργο να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην επιθυμία του Μαξίμου για ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στην αυτοδιοικητική Κεντροαριστερά και τις ζωηρές επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ...

newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: