26.8.18

Η... κατά Βαρουφάκη αλήθεια για το «τέλος» των μνημονίων...

Με σαφείς υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης που επιμένει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», αλλά και ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για την...
«επιτυχία» του «προγράμματος διάσωσης» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, εμφανίστηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου (2015) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής -πλέον- του κόμματος ΜέΡΑ25, Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, αμφισβητεί την απόδοση του προγράμματος διάσωσης και τονίζει την «κληρονομιά» του μνημονίου, ήτοι τα μέτρα υψηλής φορολόγησης, τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και τη σκληρή λιτότητα που συνεπάγεται των μόνιμων, κατά τη συμφωνία που «πέτυχε» ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιονομικών στόχων.

«Η αλήθεια για το "τέλος" των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης:εξωπραγματικός ΦΠΑ & φόροι για τις μικρές επιχειρήσεις.Νέες περικοπές συντάξεων & νέα τιμωρητική φορολόγηση για τα φτωχότερα στρώματα από το 2019.Ένας μόνιμος δημοσιονομικός στόχος= σκληρή λιτότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στα διεθνή ΜΜΕ.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει ότι η ανάκαμψη δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι η Ελλάδα παραμένει υπό καθεστώς λιτότητας και φυλακής χρέους. Καυτηρίασε τη στάση των ΜΜΕ, λέγοντας πως παρουσίασαν «την οκταετή παρέμβαση της Ευρώπης στην Ελλάδα ως πρότυπο συνετής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στα "μαύρα πρόβατά" της, μια περίπτωση "σκληρής αγάπης" που φέρεται να λειτούργησε».

«Την ίδια εβδομάδα που μία κατεστραμμένη Ελλάδα εισήλθε σε άλλα 42 χρόνια σκληρής λιτότητας και βαθύτερης σκλαβιάς του χρέους (2018-2060), πώς μπορεί να παρουσιαστεί ως γεγονός το τέλος της λιτότητας και η επανακτημένη οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί τι είναι η οικονομική διάσωση (bailout) και γιατί η εκδοχή της Ελλάδας είναι εξαίρεση στον κανόνα και δεν τελειώνει ποτέ. «Μετά την πανωλεθρία του τραπεζικού τομέα του 2008, σχεδόν κάθε κυβέρνηση προχώρησε σε οικονομική διάσωση των τραπεζών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έδωσαν το πράσινο φως στην Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αντίστοιχα, για να εκτυπώσουν βουνά δημόσιου χρήματος προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες από το ναυάγιο. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις του ΗΒ και των ΗΠΑ δανείστηκαν μεγάλα ποσά για να βοηθήσουν περαιτέρω τις τράπεζες που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ οι κεντρικές τράπεζές τους χρηματοδότησαν μεγάλο μέρος αυτών των χρεών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: