6.8.18

Σε πέντε βήματα η αντεπίθεση του Μαξίμου...

Με σταδιακά βήματα που στοχεύουν στην «αποσυμπίεση» και στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία μετά την τραγωδία στο Μάτι προχωρά το Μαξίμου. Δεν πέρασαν 48 ώρες από την...
αποχώρηση του Νίκου Τόσκα από την Κατεχάκη και έγινε πράξη χθες η «καρατόμηση» του Κωνσταντίνου Τσουβάλα από τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας και του Σωτήρη Τερζούδη από την ηγεσία της πυροσβεστικής.

Όπως από την πρώτη στιγμή είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, αναμένεται να ακολουθήσει η αποχώρηση και του Γιάννη Καπάκη από την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αλλάζει ριζικά δομή. 

Είναι φανερό πως στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επικοινωνιακή αμηχανία των πρώτων ημερών (που έχει να κάνει και με το εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μετά τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί για αποχωρήσεις σε αστυνομία και πυροσβεστική) καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να βγάλουν το αποτύπωμα της 23ης Ιουλίου από πάνω τους. 

Το φετινό καλοκαίρι της εξόδου από τα μνημόνια αποδείχτηκε για τον Αλέξη Τσίπρα το χειρότερο της θητείας του διαψεύδοντας όσους πίστευαν πως το δύσκολο 2015 δεν θα ξαναέρθει. Ο ανθρώπινος παράγοντας και ο ανείπωτος πόνος της απώλειας δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα οικονομικό μέγεθος, μπορεί, όμως να προκαλέσει προβλήματα στη συνοχή της πλειοψηφίας, αλλά και πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος.  Αρκετά στελέχη, ωστόσο πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να «διασωθεί» από αυτή την κρίση. Θεωρούν ότι η κίνησή του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ήταν μια «σοφή» επιλογή και για αυτό στήριξαν από την πρώτη στιγμή τις πρωτοβουλίες για άμεσες απομακρύνσεις, που τελικά υλοποιήθηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται πως από εδώ και πέρα μπορεί να βρεί διέξοδο σε πέντε πεδία:

Νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο ανασχηματισμός, ο οποίος έχει δρομολογηθεί, θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο Μαξίμου λίγο πριν ή μετά την 21η Αυγούστου. Μπορεί η ημερομηνία να μην σηματοδοτεί πλέον το “restart” που ήθελε να κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο με μια νέα κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω του το φετινό καλοκαίρι. 

Αυτός είναι ο λόγος που αρκετά στελέχη έχουν εισηγηθεί οι αλλαγές να είναι, αν όχι σαρωτικές, τουλάχιστον ενδεικτικές του μηνύματος που θέλει να περάσει στους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Από τη στιγμή που οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική έφεραν τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ και το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας σε δεύτερη μοίρα ο ανασχηματισμός οφείλει να είναι δηλωτικός των αλλαγών, που προωθεί η κυβέρνηση στην καθημερινότητα και βέβαια στη διαχείριση των κρίσεων. 

Η κενή καρέκλα του Νίκου Τόσκα αποτελεί μια πρόκληση για τον πρωθυπουργό σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του, που δεν αποκλείεται να είναι πρόσωπο έκπληξη ενδεχομένως και μέσα από τα επιχειρησιακά τμήματα της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr.

Χωρίς την απειλή της κατηγορίας από τη ΝΔ πως αποδομεί το έργο της κυβέρνησης έως τώρα, ο πρωθυπουργός αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «σβήνει και γράφει» ονόματα σε μια προσπάθεια να “ανακατέψει την τράπουλα” σε μια σειρά από υπουργεία.

Η ΔΕΘ και η οικονομία

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 8-9 Σεπτεμβρίου δεν έχει ξεχαστεί και αναμένεται από σήμερα να ξεκινήσει στην Ηρώδου Αττικού ένας παράλληλος «πυρετός» συσκέψεων για το «πακέτο» το οποίο θα έχει μαζί του στη ΔΕΘ.

Πολλοί κυβερνητικοί παραδέχονται πως οι φονικές πυρκαγιές θα συνοδεύουν την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλο τον βίο της, ωστόσο θεωρούν πως με το πέρασμα του χρόνου η οικονομία μπορεί να έρθει και πάλι στο προσκήνιο.

Η μη περικοπή των συντάξεων δεν είναι ένα αμελητέο μέτρο και πλέον η κυβέρνηση το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, προκειμένου να αναδείξει το κοινωνικό της προφίλ και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Σε αυτό, αφού γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τους Θεσμούς, θα προστεθεί ο σχεδιασμός για μόνιμες φοροελαφρύνσεις και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, που μαζί με τις εξαγγελίες για τα εργασιακά θα γεμίσουν το “καλάθι” του πρωθυπουργού.

Στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι, όταν θα ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ, η πορεία αποκατάστασης των πληγέντων να έχει προχωρήσει και οι οικοδομικές ανωμαλίες του παρελθόντος να αρχίσουν να διορθώνονται προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. 

Το ονοματολογικό

Η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξαναφέρει στην επικαιρότητα το ονοματολογικό, που λόγω των περιστάσεων έχει ξεχαστεί. Μπορεί το συγκεκριμένο ζήτημα να επαναφέρει στο προσκήνιο τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν με τους ΑΝΕΛ, ωστόσο για το Μαξίμου εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον εθνικό θέμα, για το οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση μετά από 25 χρόνια.

Σε πολιτικό επίπεδο υπενθυμίζεται πως στην Ηρώδου Αττικού έχουν επενδύσει πολλά στη συμφωνία των Πρεσπών για τις ανακατατάξεις που μπορούν να γίνουν στο χώρο της κεντροαριστεράς, τις νέες συμμαχίες που μπορεί να συγκροτηθούν και τις διαχωριστικές γραμμές που θα τραβηχτούν με τη ΝΔ.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής αναμένεται να αρχίσει μετά από τις κατάλληλες διεργασίες και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Ο διάλογος για τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον τρόπο που θα εκλέγεται, τους διακριτούς ρόλους κράτους - εκκλησίας, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη βουλευτική θητεία, τα δημοψηφίσματα κλπ, αναμένεται να φέρει την πολιτική ζωή στους γνωστούς ρυθμούς που «βολεύουν» το Μαξίμου.

Το παλαιό πολιτικό σύστημα

Από την Ηρώδου Αττικού, ενόψει και της μακράς προεκλογικής περιόδου που ξεκινά, δεν πρόκειται να αφήσουν έξω από το κάδρο τη σκανδαλολογία και τις παθογένειες του παλαιού πολιτικού συστήματος, που πολλές φορές και στο παρελθόν έχει ανασυρθεί από το συρτάρι. Παλαιότερες υποθέσεις, από τα κομματικά δάνεια μέχρι το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο σε μια πορεία προς τις κάλπες που, όπως γνωρίζουν καλά, θα είναι ιδιαιτέρως πολωμένη από την πλευρά της ΝΔ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: