5.8.18

Οι εμπρηστές της 4ης Αυγούστου...












 
Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές που σημάδεψαν περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ήταν εκείνες που ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου του 1981. Μπορεί...
να μην είχαν τις φονικές διαστάσεις της φετινής καταστροφής ή εκείνης του 2007, αλλά η έντασή τους, η πυκνότητά τους και το γεγονός ότι έμοιαζαν να πολιορκούν επί μέρες την πρωτεύουσα προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και άνοιξε τον δρόμο για κάθε λογής ερμηνείες του φαινομένου.

Ήταν η χρονιά που όλα έδειχναν ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα πολιτικής αλλαγής, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να πείθει ότι είναι σε θέση να καταβάλει τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού, μετά την απόσυρση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.










Πρωτοσέλιδα της εποχής στην... αναζήτηση των εμπρηστών

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πυρκαγιών εκείνης της χρονιάς ήταν πως όλοι συμφωνούσαν στο γεγονός ότι επρόκειτο για αποτέλεσμα σκόπιμων και οργανωμένων εμπρησμών, ενώ υπήρξε διάχυτη η βεβαιότητα ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν αμιγώς πολιτικά.

Στην ενίσχυση της υποψίας ότι πρέπει να αναζητηθούν πολιτικά κίνητρα πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές συνέτεινε βέβαια και το γεγονός ότι η κορύφωση των πυρκαγιών συνέπιπτε -όπως συμβαίνει συνήθως- με το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά φορτισμένες ιστορικές επετείους: την επέτειο της Μεταπολίτευσης (24 Ιουλίου) και την ημέρα που εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά (4 Αυγούστου)...

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Ψαρρά εδώ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: