16.8.18

Θέλει 37 βαθμούς για να σωθεί, θα τους βρει;...

Το SDNA έψαξε τη βαθμολογία στην ουρά την τελευταία 15ετία και βρήκε με πόσους βαθμούς σώθηκε ο 13ος κάθε σεζόν και πόσους θα χρειαστεί ο Παναθηναϊκός για να μην κινδυνεύσει να γράψει την...
πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του.

Δεδομένο 1: Το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι δεδομένα αποδυναμωμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι «πράσινοι» άλλωστε έχασαν στα μισά της σεζόν τους Βιγιαφάνιες, Χουλτ, Μολέδο για να ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου και οι Μολίνς, Λουντ, Λουτσιάνο, Βλαχοδήμος. 

Δεδομένο 2: Μετά από πέντε χρόνια ο Παναθηναϊκός εγκαταλείπει το “κλουβί” της Λεωφόρου -λόγω της γνωστής διαμάχης με τον Ερασιτέχνη- που αναμφίβολα δίνει μία διαφορετική δυναμική στο Τριφύλλι κι επιστρέφει στο αχανές ΟΑΚΑ, που σε συνδυασμό με το... ξενέρωμα στις τάξεις του κόσμου, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο “παγωμένο”. 

Αυτά από μόνα τους συνιστούν δύο σημαντικούς λόγους, για τους οποίους ο φετινός Παναθηναϊκός κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρεί την παραμονή του στην κατηγορία. Η αποκαρδιωτική εικόνα άλλωστε που παρουσίασε σε αρκετά φιλικά του παιχνίδια, όπου μάλιστα μέτρησε 5/5 ήττες παίζοντας με... κανονικούς αντιπάλους (η μοναδική νίκη ήρθε επί ερασιτεχνικής ομάδας), ήρθε να επιβεβαιώσει τη “γύμνια” του ρόστερ, κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. 

Αν δε, σε όλα αυτά, προσθέσουμε και τον βραχνά του -6, γεγονός φυσικά που αποτελεί... επιλογή της διοίκησης του, από τη στιγμή που επί της ουσίας έστειλε κενό φάκελο στην επιτροπή αδειοδότησης, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μεταγραφών, αντιλαμβάνεται κανείς το βουνό που έχουν να ανέβουν ο Γιώργος Δώνης και οι παίκτες του. 

Το παρελθόν δείχνει... μάχη μέχρι τέλους

Μέσα σε όλα αυτά, η επικείμενη αναδιάρθρωση της Superleague, στην οποία από τη σεζόν 2019-20 θα συμμετέχουν 14 ομάδες, ανοίγει μία επιπλέον θέση για τον υποβιβασμό, μιας και φέτος θα πέσουν τρεις αντί για δύο. Δηλαδή θα υποβιβαστούν ο 14ος, ο 15ος κι ο 16ος της βαθμολογίας, με τον 13ο να σώζει την παρτίδα. Κι ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στη μάχη της ουράς και στους πόσους βαθμούς κρίθηκε η σωτηρία, αφού οι διαφορές από χρονιά σε χρονιά ήταν ως επί το πλείστον οριακές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σχετικά ασφαλές δείγμα, αναφορικά με τι θα πρέπει να περιμένουμε και φέτος. 

Εξετάζοντας το τι συνέβη την τελευταία 15ετία στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος και βγάζοντας από το κάδρο τη διετία 2013-15 όπου συμμετείχαν 18 ομάδες, βλέπουμε ότι ο 13ος της βαθμολογίας έφτανε κατά μ.ο. στους 31 βαθμούς. Το πιο... αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό της περιόδου 2003-04, που βρήκε μάλιστα νταμπλούχο τον Παναθηναϊκό κι ο 13ος του πρωταθλήματος μάζεψε 26 βαθμούς, πέφτοντας δύο απευθείας κι ένας μέσω μπαράζ. 

Το ίδιο συνέβη και την επόμενη σεζόν (2+1), με τον 13ο αυτή τη φορά να μαζεύει ένα βαθμό περισσότερο. Από εκεί κι έπειτα όμως ακολούθησαν επτά σερί σεζόν με απευθείας υποβιβασμό τριών ομάδων, από το 2005-06 ως και το 2011-12, όπως δηλαδή θα συμβεί και φέτος, με το όριο να βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς, ενώ έφτασε μέχρι και τους 35 το 2009-10, όταν και πάλι οι “πράσινοι” κατέκτησαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα (νταμπλ), αλλά και το 2005-06 με τριπλή μάλιστα ισοβαθμία (Απόλλων, Ηρακλής, Κέρκυρα) και την Κέρκυρα να υποβιβάζεται. Την τελευταία 12ετία, η μοναδική φορά που δεν έπιασε... 30άρι ο 13ος ήταν το 2016-17 με τους Λάρισα κι Αστέρα να σταματούν στους 28 και τους Ηρακλή-Λεβαδειακό που έλυσαν τις διαφορές τους δικαστικά για την παραμονή, στους 26 βαθμούς. 

Πέρυσι 40 βαθμούς, φέτος... 37 και βλέπουμε! 

Ψάχνοντας τον ακριβή μ.ο. για τον 13ο της βαθμολογίας από τον παραπάνω πίνακα, φτάνουν οριακά πάνω από τους 31 βαθμούς. Βάζοντας δε στο κάδρο το -6 που κουβαλάει ο Παναθηναϊκός ως ποινή για τη μη εξασφάλιση άδειας συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, θα πρέπει -θεωρητικά πάντα- να μαζέψει τουλάχιστον 37 βαθμούς για να σώσει την κατηγορία. Θα τα καταφέρει; Η απάντηση θα δοθεί επί του αγωνιστικού χώρου. 

Όλα τα παραπάνω βέβαια προφανώς δεν αφορούν μόνο τον Παναθηναϊκό, αλλά κι όλες τις ομάδες που θα κληθούν να παλέψουν για τη σωτηρία τους. Οι υποψήφιοι; Πολλοί. Απόλλων Σμύρνης, Λεβαδειακός, Λαμία, σε πρώτη φάση, αλλά και Λάρισα, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Ξάνθη, ΠΑΣ Γιάννινα, είναι βάσει των εκτιμήσεων των μπουκ οι ομάδες που βρίσκονται στη... γκρι ζώνη και θα δώσουν μάχη για να κρατηθούν στην κατηγορία. Γι' αυτούς βέβαια δεν ισχύει το “37” που αναφέραμε για τους “πράσινους”, αλλά δεδομένα έξι βαθμοί λιγότεροι, όσοι αντιστοιχούν στην ποινή του Παναθηναϊκό. 

Επιστρέφοντας στο Τριφύλλι, ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι με σαφώς πιο... κανονικό ρόστερ την περασμένη σεζόν, αλλά με τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν, τις αποχές δηλαδή λόγω καθυστέρησης πληρωμών και τις απανωτές προσφυγές που επηρέαζαν το κλίμα της ομάδας, οι “πράσινοι” μάζεψαν αγωνιστικά 40 βαθμούς. Συγκεκριμένα είχαν απόλυτη ισορροπία με 10 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 ήττες, αλλά λόγω των αφαιρέσεων βαθμών από τις προσφυγές που δεν καλύφθηκαν (κι ένα -2 από την προηγούμενη σεζόν), έφτασαν να τερματίσουν στους 32 βαθμούς. 

Ως εκ τούτου βλέπουμε ότι η διαφορά μεταξύ του πέρυσι και του (υποθετικού) φέτος, είναι μόλις ένα τρίποντο, μία νίκη που ενδεχομένως πάρει ή να μην πάρει σε ένα παιχνίδι και που μπορεί όμως να του στοιχίσει την ίδια του την ύπαρξη στην κατηγορία. 

Κι όλα αυτά βέβαια με ένα ρόστερ πλήρως αποψιλωμένο, που έφτασε 9 μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος να μην έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ “κανονικό” επιθετικό και με πλειάδα παικτών από την ακαδημία, ενώ συν τοις άλλοις θα έχει χάσει τη δυναμική της έδρας του, έπειτα την επιλογή της διοίκησης του -όπως κι όλα τα υπόλοιπα βέβαια, βάσει των πράξεων και των επιλογών της- να εγκαταλείψει τη φυσική έδρα της ομάδας...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: