1.5.18

Οι δύο Κορέες ξηλώνουν τα μεγάφωνα της προπαγάνδας...

Οι δύο Κορέες ξηλώνουν τα μεγάφωνα της προπαγάνδαςΛίγες ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση των ηγετών της κορεατικής χερσονήσου, οι δύο πλευρές άρχισαν να βγάζουν από την...
πρίζα τα μεγάφωνα που για δεκαετίες μετέδιδαν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα.

Δεκάδες εγκαταστάσεις ηχείων, που είχαν στηθεί εκατέρωθεν των συνόρων από  την εποχή του πολέμου της Κορέας, μετέδιδαν σε υψηλή ένταση μηνύματα σχεδιασμένα να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνης των τοπικών πληθυσμών στους ηγέτες τους.

Η προπαγάνδα που ηχούσε από την πλευρά της Νοτίου Κορέας περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία υλικού, ακόμα και τραγούδια της λεγόμενης Κ-pop, της δημοφιλούς νοτιοκορεατικής ποπ μουσικής.

Η Σεούλ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι απομακρύνει οριστικά τα μεγάφωνα, και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Πιονγιάνγκ κάνει το ίδιο.

Και οι δύο πλευρές είχαν απενεργοποιήσει τα μεγάφωνα λίγο πριν από την ιστορική συνάντηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-Ιν και του Βορειοκορεάτη ομολόγου του Κιμ Γιόνγκ-Ουν. Συμφώνησαν να τερματίσουν το καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης που ισχύει εδώ και 65 χρόνια και να καταστήσουν την κορεατική χερσόνησο «αποπυρηνικοποιημένη» ζώνη.

Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσης ιστορική συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε να συναντήσει τον Κιμ στον «Οίκο της Ειρήνης», ουδέτερη στρατιωτική εγκατάσταση που βρίσκεται στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: