31.5.18

«Τσίπρας και Ζάεφ θα βάλουν τις αγκύλες»...

katrougalos_mesaΤην εκτίμηση ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε λύση στο Σκοπιανό «αλλά για να πούμε ότι την έχουμε πρέπει να ακολουθήσει η...
επαφή των δύο πρωθυπουργών» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε «υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες που έχουνε σε αγκύλες αυτά τα πράγματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν υψηλές αποφάσεις» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. «Τα δύο αγκάθια είναι η συνταγματική αναθεώρηση και το erga omnes» συμπλήρωσε.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την άρνηση Ιβάνοφ όσον αφορά το erga omnes είπε ότι «είναι μια άποψη που θα βαρύνει, το σημαντικό είναι τι θα αποφασίσει η Βουλή και ο λαός με το δημοψήφισμα».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την πλευρά των Σκοπίων για να φέρει την απόφαση στη Βουλή είπε ότι «λογικό είναι πρώτα να περιμένουμε από την άλλη πλευρά».

Κατά τον ίδιο «θα είναι τόσο εθνικά επωφελής η συμφωνία που εκτιμώ ότι στο τέλος στη Βουλή θα έχει μεγαλύτερη πλειοψηφία από την κυβερνητική».

«Δεν ξέρω αν θα ψηφίσουν συντεταγμένα κόμματα αλλά αν δεν τεθεί κομματική πειθαρχία, εάν έχουμε μια συμφωνία στο πνεύμα του 2007 δεν μπορώ να φανταστώ πώς η Ντόρα Μπακογιάννη θα ψηφίσει διαφορετικά» συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επανερχόμενος, δε, στον Πάνο Καμμένο και τη στάση του είπε ότι «μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι είναι μπεσαλής και αξιόπιστος και δεν έχει εκβιάσει με κανένα θέμα με το οποίο ήταν αντίθετος. Οι όροι του συμβολαίου ήταν διαφθορά και έξοδος από τα Μνημόνια».

Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε κατά της πιστοληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την Ελλάδα λέγοντας ότι «θα είναι ένα μνημόνιο λάιτ». Παράλληλα επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός ότι «δεν έχουμε λόγο να ανησυτχούμε κι αν δεν υπάρξει ομαλοποίηση (σ.σ. της κατάστασης της Ιταλίας).

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι με την έξοδο στις αγορές «το ρίσκο μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει. Αν έμπαινε το ΔΝΤ θα μας δάνειζε με 4,8 και οι ευρωπαίοι με λιγότερο. Οι αγορές τώρα μας δανείζουν με κάτι ενδιάμεσο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το "μαξιλάρι" ύψους 16-19 δισ. ευρώ κρίνουμε ότι είναι επαρκές για την επόμενη διετία».

Κληθείς να τοποθετηθεί για τις επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις είπε ότι «όταν βγούμε με το καλό από το πρόγραμμα αυτά θα πρέπει να τα ξαναδούμε. Αν μια απόφαση ελήφθη στη βάση του εκβιασμού δεν πρέπει να την επανεξετάσεις; Δεν είναι λογικό να ξαναδείς κάτι αν δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί λόγοι να παίρνεις μέτρα λιτότητας;» ενώ πρόσθεσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2019».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: