31.5.18

Η σκηνοθεσία μιας δολοφονίας...


Ο φόβος ότι θα είχε την ίδια τύχη με τον πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, ήταν ο λόγος που ώθησε τον Αρκάντι Μπάμπτσενκο, τον Ρώσο δημοσιογράφο επικριτής του Κρεμλίνου, να υποκριθεί τον θάνατό του στην...
Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τρίτη το βράδυ ότι ο Μπάμπτσενκο σκοτώθηκε έπειτα από πυροβολισμούς στο διαμέρισμά του στο Κίεβο. Επιπλέον, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες, όπου εκείνος διακρινόταν να κείτεται στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία, κάτι που η Μόσχα κατηγορηματικά διέψευσε.

Μια ημέρα μετά, ο Μπάμπτσενκο εμφανίστηκε ζωντανός δημοσίως και αξιωματικοί των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι σκηνοθέτησαν το σκηνικό του υποτιθέμενου θανάτου του προκειμένου να αποτρέψουν και να αποκαλύψουν τη συνωμοσία της Ρωσίας, όπως υποστήριξαν, να τον δολοφονήσει.

Ο Μπάμπτσενκο παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, όπου επισήμανε ότι έπρεπε να συμφωνήσει με αυτό το κόλπο, που οργάνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, διότι φοβόταν για τη ζωή του.

«Όλοι όσοι λένε ότι αυτό υποσκάπτει την εμπιστοσύνη προς τους δημοσιογράφους: τί θα κάνατε στη θέση μου, εάν έρχονταν σε εσάς και σας έλεγαν ότι θα σας επιτεθούν;» διερωτήθηκε ο Μπαμπτσένκο, υπογραμμίζοντας ότι οι φόβοι για τη ζωή του προηγούνταν των ανησυχιών του περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, αφού τόνισε πόσο εξουθενωμένος νιώθει έπειτα από όλο αυτό, περιέγραψε πώς ένιωσε όταν Ουκρανοί αξιωματούχοι τον προσέγγισαν με πληροφορίες σχετικά με μια συνωμοσία της Μόσχας για τη δολοφονία του: «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: Στο διάολο, θέλω να γεμίσω μια τσάντα και να χαθώ στον Βόρειο Πόλο. Όμως τότε συνειδητοποίησα, πού θα κρυφτώ; Ο Σκριπάλ προσπάθησε επίσης να κρυφτεί».

Ο Μπάμπτσενκο διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ασφαλή χώρο και νιώθει προς το παρόν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Αναστήθηκε» στο νεκροτομείο

Ο Αρκάντι Μπάμπτσενκο έδωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για το πώς σκηνοθέτησε τον θάνατό του.

Περιέγραψε ότι ένας μακιγιέρ πήγε στο διαμέρισμά του προκειμένου να τον κάνει να έχει την εμφάνιση ενός θύματος πυροβολισμού. Επιπλέον, του έδωσαν ένα μπλουζάκι με τρύπες από σφαίρες για να φορέσει, στο οποίο είχαν χύσει το αίμα γουρουνιού.

Ο ίδιος έκανε τον νεκρό, ενώ οι διασώστες, που συμμετείχαν στο κόλπο, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο και επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, προτού τον στείλουν στο νεκροτομείο.

«Μόλις οι πόρτες του νεκροτομείου έκλεισαν πίσω μου, "αναστήθηκα"» είπε ο Μπαμπτσένκο, λέγοντας ότι καθάρισε το ψεύτικο αίμα και καλύφθηκε με ένα σεντόνι.

«Κατόπιν παρακολούθησα τις ειδήσεις και είδα τι φοβερός τύπος ήμουν» συνέχισε να περιγράφει, αναφερόμενος στα εγκώμια που έπλεξαν για εκείνον, αφού έγινε γνωστός ο θάνατός του.

Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματά του, απάντησε:

«Σχεδιάζω να πάρω έναν αξιοπρεπή ύπνο, ίσως να μεθύσω και να ξυπνήσω σε 2-3 ημέρες».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι κανείς δεν του έδειξε μια επιστολή από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δίνει εντολή για τον θάνατό του, ωστόσο, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, τώρα πιστεύει τα όσα υποστήριξαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ότι ήταν ο στόχος μιας ρωσικής συνωμοσίας. Υποστήριξε επιπλέον ότι δεν γνωρίζει γιατί οι ρωσικές αρχές θα ήθελαν να τον δολοφονήσουν, ενώ επιβεβαίωσε ότι απεχθάνεται τον Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε ότι ξεκίνησε πολέμους και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: