11.2.18

Εθελοντές… φοροφυγάδες!..

Αυτό κι αν είναι από τα ανήκουστα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όπου βασιλεύει η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Κι όμως συνέβη πέρυσι και...
ίσως συμβεί και φέτος .

Μισό σχεδόν εκατομμύριο φορολογούμενοι έσπευσαν αυτοβούλως στις εφορίες και μάλιστα χωρίς καν να έχουν κληθεί για φορολογικό έλεγχο, και αναγνώρισαν με συμπληρωματικές η τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος,εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών ,ότι υπήρξαν καραμπινάτοι φοροφυγάδες.

Ο λόγος της φορολογικής τους «μετάνοιας» είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον μύχιο φόβο τους για πιθανό εντοπισμό τους από την εφορία μέσω των διασταυρώσεων των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων τους τα τελευταία 10 χρόνια με μεγάλα χρηματικά ποσά που διατηρούν σε τράπεζες η με αποστολές εμβασμάτων δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό .Στην περίπτωση που από την παραπάνω διασταύρωση προκύπτει δυσαρμονία δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ,άρα απόκρυψη φορολογητέας ύλης, τα πρόστιμα της εφορίας είναι εξοντωτικά και φτάνουν το 120% του κύριου φόρου.

Η ευκαιρία του μικρότερου κακού για το μισό εκατομμύριο των φορολογούμενων-φοροφυγάδων δόθηκε με το νόμο για την εθελοντική αποκάλυψη «μαύρου» χρήματος που προέβλεπε χαμηλή επιβολή πρόσθετων φόρων σε ποσοστό έως 8% επί του κύριου φόρου αντί προστίμου 120% επί του κύριου φόρου σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου. Έτσι έσπευσαν ,υπό την πίεση και των λογιστών τους, στις εφορίες .υποβάλλοντας συμπληρωματικές η τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος που αφορούσαν διάφορα χρόνια μέσα στην τελευταία δεκαετία. Αποτέλεσμα οι μεν φορολογούμενοι-φοροφυγάδες να γλιτώσουν από τα χειρότερα της εφορίας το δε δημόσιο ,μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, να βεβαιώσει περί τα 800 εκατομμύρια πρόσθετους φόρους και να βάλει μόνο πέρυσι στα ταμεία του «ζεστό» χρήμα ύψους 262 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αποτέλεσε και μέρος του κοινωνικού μερίσματος του 1,6 δις ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής το 2017 υπήχθησαν στην ευνοϊκή ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων 507.677 φορολογούμενοι, βεβαιώθηκαν περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ φόροι και πρόστιμα και εισπράχθηκαν 262 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα από τα 262 εκατομμύρια το 90% εξ αυτών καταβλήθηκε εφάπαξ, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από την καταβολή των πρόσθετων φόρων σε δόσεις..

Στις εφορίες προσήλθαν οικειοθελώς και υπέβαλλαν συμπληρωματικές η τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις 471.155 φορολογούμενοι για τους οποίους δεν είχαν ληφθεί μέτρα σε βάρος τους από την εφορία ,ούτε είχαν κληθεί για έλεγχο. Με βάση αποκρυβέντα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας που δηλώθηκαν με την υποβολή τροποποιητικών η συμπληρωματικών δηλώσεων , επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι συνολικού ύψους 418 εκατομμυρίων ευρώ .εκ των οποίων τα 79 εκατομμύρια πληρώθηκαν εφάπαξ και τα υπόλοιπα ρυθμίστηκαν σε τμηματικές δόσεις.

Εκτός των παραπάνω χρηματικών ποσών άλλα 377 εκατομμύρια ευρώ βεβαιώθηκαν σε άλλους 36.522 φορολογούμενους που κι αυτοί υπήχθησαν στην ίδια ρύθμιση, με την διαφορά ότι αυτοί προσέτρεξαν στις εφορίες για να αποφύγουν τα χειρότερα αφού είχε διαταχθεί η βρίσκονταν σε εξέλιξη φορολογικός ΄έλεγχος σε βάρος τους. Από τα 377 εκατομμύρια ευρώ που βεβαιώθηκαν ως πρόσθετοι φόροι σε βάρος τους πληρώθηκαν επί τόπου τα 183 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα ρυθμίστηκαν με την καταβολή τους σε δόσεις...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: