28.2.18

Οι ερχόμενοι... υπουργοί

Μέγαρο ΜαξίμουΗ παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου για λόγους ευθιξίας αργά το βράδυ της Δευτέρας δημιούργησε αντικειμενικά την ανάγκη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς η αποχώρησή η δική του και της Ράνιας Αντωνοπούλου στερούν από την...
κυβέρνηση δυο υπουργούς από κεντρικά πολιτικά χαρτοφυλάκια, αυτό της ανάπτυξης και αυτό της καταπολέμησης της ανεργίας. 

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά να ανακοινώσει νέα κυβερνητική σύνθεση άμεσα, ακόμα και σήμερα, καθώς ανετράπησαν οι εισηγήσεις περί ανασχηματισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Το ζήτημα με τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό είναι πως υπάρχουν αρκετές θέσεις και περιορισμένες διαθεσιμότητες, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε «ντόμινο», αλλά και σε είσοδο νέων προσώπων στα υπουργεία.

Δεν αναμένεται πάντως να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να αξιοποιηθούν πρόσωπα και κοινοβουλευτικά από την περιφέρεια, ώστε να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο άμεση η σχέση της κυβέρνησης με τις περιοχές εκτός Αθήνας. 

Αλλες εισηγήσεις πάλι αφορούν την αξιοποίηση προσώπων που κατοικοεδρεύουν σήμερα στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός προτιμά πρόσωπα αντίστοιχης ηλικίας σε σημαντικές θέσεις υπουργείων. 

Οσον αφορά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος γνωρίζει καλά το αντικείμενο και είχε καλή συνεργασία με τον αποχωρήσαντα Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Το σενάριο περί ανάληψης καθηκόντων από τον Νίκο Παππά δεν μοιάζει πιθανό, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να αλλάξει πόστο. 

Ο δε Στέργιος Πιτσιόρλας εμφανίζεται από ορισμένους να επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Απεναντίας μοιάζει πιθανότερη η παραμονή του στη θέση και η είσοδος στο υπουργείο νέου προσώπου που θα κατέχει το χαρτοφυλάκιο για τα ΕΣΠΑ. 

Για διάδοχος της Ράνιας Αντωνοπούλου πιθανότερη εμφανίζεται η Μαρία Καραμεσίνη, η σημερινή διοικήτρια του ΟΑΕΔ, ως απολύτως αρμόδια για την εφαρμογή του σχεδίου που κατάρτισε και εισήγαγε η μέχρι τη Δευτέρα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας. 

Εξετάζεται να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κάτι που θα κριθεί από τον ίδιο τον Γιάννη Μουζάλα.

Ο έμπειρος υπουργός ενδέχεται να αντικατασταθεί από κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης με τριβή στο δύσκολο θέμα, όπως ο Δημήτρης Βίτσας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, θα υπάρξει σοβαρό κενό στο υπουργείο Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προηγούμενο ανασχηματισμό είχε εξεταστεί σοβαρά να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο αυτό ο Νίκος Ξυδάκης. 

Πληθαίνουν επίσης οι φήμες για αλλαγές στο υπουργείο Πολιτισμού, με ορισμένους πέριξ αυτού να καλλιεργούν τη φήμη πως αναμένεται να υπουργοποιηθεί ο Σταύρος Μπένος. Αυτό το σενάριο δεν μοιάζει πάντως να ευσταθεί.

Ερωτηματικό παραμένει το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Τσιρώνης, έχει εσχάτως συγκεντρώσει τα πυρά παραγόντων και φορέων στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους.

Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι, που θεωρούν πως πρέπει να αξιοποιηθούν ξανά οι Νίκος Φίλης και Τρύφωνας Αλεξιάδης. 

Τα κομβικά υπουργεία
Σε κομβικά υπουργεία δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Στο υπουργείο Οικονομικών δεδομένη θεωρείται η παραμονή των Τσακαλώτου και Χουλιαράκη, ενώ αμετακίνητη αναμένεται να παραμείνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης).

Το σκάνδαλο Novartis επιβάλλει άλλωστε να συνεχίσουν τη θητεία τους πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, όπως οι επικεφαλής στο Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος). 

Εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό, λίγο πριν από τη σύναψη συμφωνίας με την Αλβανία και εν μέσω έντασης με την Τουρκία, θεωρείται επιβεβλημένη η παραμονή του Νίκου Κοτζιά. 

Η δε Ολγα Γεροβασίλη, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει μπροστά της πολλή δουλειά, λόγω του σχεδίου και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

Αντίστοιχα ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να είναι εκείνος που θα εισηγηθεί τον «νέο Καλλικράτη» για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ο Νίκος Τόσκας θα συνεχίσει να ηγείται των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Οι ηγεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελος) και του Υποδομών και Μεταφορών (Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Μαυραγάνης) θεωρείται πως έχουν επιτελέσει επιτυχημένα τα καθήκοντά τους. 

Νίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: