28.2.18

Όταν η σφαίρα έγινε ποδήλατο...

Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στο παλαιστινιακό χωριό Νάμπι Σάλεχ, κοντά στη...
Ραμάλα, και συνέλαβαν δέκα Παλαιστίνιους. 

Η επιδρομή ίσως να περνούσε απαρατήρητη, σαν ένα ακόμη «συνηθισμένο περιστατικό» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν μεταξύ των συλληφθέντων δεν ήταν ο Μοχάμεντ Ταμίμι. Ο 15χρονος Ταμίμι είχε τραυματιστεί σοβαρά σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ανακοίνωση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στα κατεχόμενα. 

Το κεφάλι του έχει παραμορφωθεί μετά από διπλή εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη για να του αφαιρεθεί σφαίρα από καουτσούκ η οποία έσπασε το σαγόνι του και καρφώθηκε στο κρανίο του.

Μέσα στη νύχτα ο ανήλικος Παλαιστίνιος, ο οποίος ακόμα αναρρώνει από το βαρύ τραύμα, μεταφέρθηκε για ανάκριση. Το απόγευμα, μετά από τις καταγγελίες των Παλαιστινίων αλλά και Ισραηλινών ακτιβιστών, αφέθηκε ελεύθερος.

Στο αναπόφευκτο ερώτημα, γιατί ο στρατός προχώρησε σε αυτή τη σύλληψη, που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε κατακραυγή και ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα του Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές απάντησαν λίγο αργότερα ότι η ανάκριση έφερε ένα σημαντικό αποτέλεσμα. 

Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στη Δ. Όχθη, στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, ανακοίνωσε μέσω του Facebook ότι ο 15χρονος ομολόγησε στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν πως δεν είχε χτυπηθεί από σφαίρα αλλά ότι είχε πέσει από το ποδήλατό του και χτύπησε το κεφάλι του στο τιμόνι. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Στρατή Αγγελή εδώ

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: