16.2.18

Σύνοδος ΥΠΕΞ: Τα Δυτικά Βαλκάνια διχάζουν την Ε.Ε...

Εκτεταμένη διαφωνία στους κόλπους των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. -συνεδριάζουν ατύπως από χθες στη Σόφια- καταγράφηκε σχετικά με...
την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη στην Ε.Ε. των έξι χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το σχέδιο-πρόταση της Επιτροπής, το οποίο συζητείται για πρώτη φορά μετά την υποβολή του, θέτει ως πρώτο στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, το 2025.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε «πολύ μεγάλη απογοήτευση» για τον στόχο αυτό, υποστηρίζοντας πως οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να γίνουν δεκτές το 2022. Η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι, επίσης, μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης.

Η Γερμανία εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική, επισημαίνοντας ελλείμματα στο κράτος δικαίου στα νεότερα κράτη μέλη - από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν ήταν επίσης επιφυλακτικός. 

Συνομιλίες με πΓΔΜ

Για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Οι δύο υπουργοί, μετά το διήμερο των συζητήσεών τους στη Βιέννη, παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έχουν από χθες έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων στη Σόφια, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πΓΔΜ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και του αυτοκινητόδρομου της χώρας, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία»...


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: