14.2.18

Κατώτατος μισθός και προστασία των εργαζομένων...

στην ατζέντα Αχτσιόγλου στην Πορτογαλία...

Στην Πορτογαλία βρίσκονται ήδη, από το απόγευμα της Τρίτης, η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και...
ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Νάσος Ηλιόπουλος.

Στις συναντήσεις που θα έχουν σήμερα με τον Πορτογάλο υπουργό Εργασίας, José António Vieira da Silva, αλλά και τον υφυπουργό Εργασίας, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς και η μεθοδολογία που ακολούθησε η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου στο πεδίο αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές ο κατώτατος μισθός (με προοπτική να φθάσει τα 600 ευρώ το 2019), ενώ η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρόσφατα σε πάνελ του Economist, χαρακτήρισε «εξαιρετικά συμπιεσμένο» τον κατώτατο μισθό στην χώρα μας ενώ πολλάκις έχει τονιστεί ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η αύξησή του το 2018 (διαβάστε εδώ τι ανέφεραν πρόσφατα κυβερνητικοί παράγοντες).

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο, με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού και, επομένως, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φτάσει στο 60%.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε,  ότι στη χώρα μας ισχύει η μνημονιακή διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με βάση την οποία οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας που είναι κάτω από 25 ετών υποχρεώνονται, υπό την απειλή της ανεργίας, να αποδεχθούν την ακόμη πιο σκληρή ανισότητα των 432 ευρώ.
 

Προστασία των εργαζομένων και νέα εργαλεία για το Σ.ΕΠ.Ε.

Επιπλέον, στις επαφές με την ηγεσία του πορτογαλικού υπουργείο Εργασίας θα εξεταστούν μία σειρά από μέτρα προστασίας της Εργασίας τα οποία θέσπισε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αμέσως μετά την έξοδο από το αντίστοιχο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο η Ελλάδα να αντλήσει ιδέες και τεχνογνωσία από μία χώρα που προηγήθηκε χρονικά στην προσπάθεια επαναφοράς της κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Δεδομένου ότι και στην ελληνική αγορά εργασίας μεγάλα αγκάθια παραμένουν η αδήλωτη και η μερικώς αδήλωτη εργασία, σε συνάντηση με τον Γραμματέα του πορτογαλικού «Σ.ΕΠ.Ε.» θα διερευνηθούν νέα εργαλεία (όπως για παράδειγμα νέα πληροφοριακά συστήματα) για την πάταξη των φαινομένων αυτών στη χώρα μας.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία το πρόστιμο για παράβαση που αφορά αδήλωτη εργασία θα πέφτει στο μισό (σήμερα είναι 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο) εάν ο εργοδότης δεχθεί να προσλάβει τον εργαζόμενο με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ασφαλώς, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ούτε η Ελλάδα μπορεί να φέρει με «copy paste» όλα τα μέτρα ή τη μεθοδολογία της χώρας του Νότου που προηγήθηκε ως προς την προσπάθεια ανασύνταξης μετά από μια μακρά περίοδο λιτότητας.

Ωστόσο, είναι δεδομένη για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ανάγκη διερεύνησης των ιδανικότερων πρακτικών για τον τερματισμό των συνεπειών της λιτότητας και την σταδιακή ενίσχυση του κόσμου της Εργασίας ο οποίος πλήρωσε βαρύ τίμημα στα χρόνια που προηγήθηκαν.

Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνονται ως εμβληματικοί «σταθμοί» η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, παρεμβάσεις που έχουν άλλωστε και ιδιαίτερη συμβολική χροιά για την κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θέλει να συνεχίσει να αποτελεί εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων, παρά τις δυσκολίες της περιόδου ή τους συμβιβασμούς που αναγκάστηκε να κάνει το καλοκαίρι του 2015...


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: