18.2.18

«Και Εβραίοι δράστες στο Ολοκαύτωμα»...


Σάλος με τις δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού...

Η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής εδώ και αρκετές ημέρες μετά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ψήφισε για...
τη συμμετοχή Πολωνών στο Ολοκαύτωμα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, όμως, προέβη σε...
νέες ατυχείς δηλώσεις πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων.

Το Σάββατο, από το Μόναχο, ο Ματέους Μοραβιέτσκι προέβη σε μία δήλωσε που έφερε σωρεία αντιδράσεων, καθώς ρωτήθηκε από Ισραηλινό δημοσιογράφο για τον πρόσφατο νόμο για το που υιοθετήθηκε στη χώρα του και προβλέπει ποινές φυλάκισης για όποιον υπονοήσει ότι η Βαρσοβία ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο δημοσιογράφος Ρόνεν Μπέργκμαν ρώτησε αν θα τιμωρηθεί στην περίπτωση που αφηγηθεί την ιστορία των μελών της οικογένειάς του που εκτοπίστηκαν αφού τους κατήγγειλαν στην Γκεστάπο οι Πολωνοί γείτονές τους.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός απάντησε «Δεν θεωρείται έγκλημα να πει κανείς ότι υπήρχαν Πολωνοί δράστες (σ.σ. του Ολοκαυτώματος), όπως υπήρχαν και Εβραίοι δράστες, και Ουκρανοί ή Γερμανοί δράστες».

Τα λόγια του αυτά θεωρήθηκαν «σκανδαλώδη» από το Ισραήλ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να ανακοινώνει ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα που συνδέεται με την ανικανότητα να κατανοήσουν την ιστορία και την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στην τραγωδία του λαού μας», χαρακτηρίζοντας "εξωφρενικές" τις δηλώσεις του Πολωνού ομολόγου του.

Η πολωνική κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαίωσε ότι ο Μοραβιέτσκι «κατ' ουδένα τρόπο σκόπευε να αρνηθεί το Ολοκαύτωμα ή να ρίξει στους Εβραίους την ευθύνη για τη γενοκτονία που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία». 

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι δηλώσεις αυτές «θα πρέπει να ερμηνευτούν ως μια ειλικρινή έκκληση για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα εκείνων που εμπλέκονταν σε κάθε έγκλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: