26.2.18

Επιμένει στην πιστωτική γραμμή ο Στουρνάρας...

Γιάννης ΣτουρνάραςΚαλό το αποθεματικό ασφαλείας, αλλά μαζί με ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα είναι ακόμα καλύτερα για την ελληνική οικονομία και τις...
τράπεζες.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται δραματοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, που θα πρέπει να συμπληρώσει το αποθεματικό ασφαλείας (cash buffer).

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς αποθέματος ρευστότητας πριν από τη λήξη του προγράμματος δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, συμπληρωματικά θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης. Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνηγορούν, δεν θα πρέπει να δραματοποιείται, καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη.

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι ζυμώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζες -μετά την μονόπαντη Ενδιάμεση Εκθεση του διοικητή τον περασμένο Δεκέμβριο ασφαλείας-  ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο αυτή τη φορά στο αποθεματικό ασφαλείας, όμως δικλείδα ασφαλείας για την ομαλή έξοδο στις αγορές, με διατηρήσιμους όρους.

Όπως είπε το προβλεπόμενο «απόθεμα ρευστότητας» θα αποτελεί χρηματοδοτικό δίχτυ που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό.

Συνέστησε εξάλλου, η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές – που είναι επιβεβλημένη – να γίνεται με προσεκτικά βήματα.

Ο διοικητής αναφέρθηκε στη θετική πρόοδο που έχει συντελεστεί και καταγράφεται σε σημαντικά οικονομικά μεγέθη, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν κίνδυνοι εγχώριοι και εξωτερικοί που μπορούν να απειλήσουν την πορεία της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς κινδύνους ανέφερε την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, την καθυστέρηση «κλεισίματος» της 4ης και την τυχόν απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων.

Την αβεβαιότητα μπορεί να αναζωπυρώσει, όπως είπε, η μη έγκαιρη αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους  ενώ «σημαντικός είναι ο κίνδυνος από την αντιστροφή της μέχρι σήμερα θετικής πορείας των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων».

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη των πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ωστόσο:

«Το  γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί ακόμα τη χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στην ευρωζώνη, απέχοντας 5 βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει ότι, με τη χώρα εκτός προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα θα παύσουν να γίνονται αποδεκτά ως εξασφαλίσεις για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση που προσφέρει η ΕΚΤ. 

Με δεδομένο ότι η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υπερβαίνει σήμερα το 4%, έναντι περίπου 2% για την Πορτογαλία και την Ιταλία, γίνεται πιθανός ο κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων στη δυναμική του χρέους. Το πρόβλημα ενδέχεται να οξυνθεί, καθώς οι παράγοντες που διαμόρφωσαν ευνοϊκές συνθήκες κατά το περασμένο έτος φαίνεται ότι αντιστρέφονται».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: