24.2.18

Με «10 μικρούς Μήτσους»...

... και ίσως... «Κάλπικη λίρα»...
Συνεχίζει με φόρα τη θεατρική του επιθεώρηση «Α-πε-λπι-σί-το», αλλά ετοιμάζεται παράλληλα να επιστρέψει και στη μικρή οθόνη, από την...
οποία... απουσιάζει σχεδόν μια διετία. Οχι, αυτή τη φορά η επιστροφή του δεν θα συνδέεται με το στήσιμο ενός ακόμα «Τσαντιριού», αλλά φέρνοντας και πάλι στις μικρές μας οθόνες τους «Δέκα μικρούς Μήτσους» του...

Ο λόγος βέβαια για τον Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος έχει έρθει σε προφορική συμφωνία με τον ΑΝΤ1 για τη δημιουργία σε πρώτη φάση οκτώ επεισοδίων της επιτυχημένης σατιρικής σειράς του που βλέπαμε επί χρόνια στο MEGA το οποίο σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα του οριστικού λουκέτου.


Η σειρά του Λάκη Λαζόπουλου ξεκίνησε το 1992, με τηλεμερίδια που άγγιζαν το 50% και πάλι με οκτώ επεισόδια αρχικά που μεταδίδονταν σε πρώτη φάση δύο φορές τον μήνα.

Η αρχή είχε γίνει Απρίλιο και η σειρά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Ακολούθησαν νέα επεισόδια μέχρι το 1995, ενώ μετέπειτα ο Λάκης Λαζόπουλος «χτυπούσε» μία φορά τον χρόνο τουλάχιστον με έκτακτο επεισόδιο που σχολίαζε τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής. Οπως για παράδειγμα το 1996 με το «Ολα τα κάνεις Αμέρικα, όλα τα θέλεις Αμέρικα», όπου ο δημιουργός εστίαζε στα γεγονότα στα Ιμια.

Και τώρα όμως ο βασικός σχεδιασμός φαίνεται να είναι οι «Δέκα μικροί Μήτσοι» να ξεκινήσουν στον ΑΝΤ1 πριν από το Πάσχα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και πάλι σε πρώτη φάση με οκτώ επεισόδια, με το καθένα να έχει καθαρή διάρκεια μίας ώρας, χωρίς να έχει όμως ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα μεταδίδονται κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες.

Ο Λάκης Λαζόπουλος επιστρέφει στη μικρή οθόνη έχοντας ενσωματώσει νέους χαρακτήρες, διατηρώντας βέβαια τους ήδη ξεχωριστούς χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει με ιδιαίτερη έμφαση στον φοβισμένο ανθρωπάκο. Μάλλον ό,τι ταιριάζει περισσότερο στην εποχή της παρατεινόμενης κρίσης σε μια κοινωνία που αναζητά διέξοδο.

Θα δούμε πάντως και τον γύφτο Μήτσο να λέει το δικό του δελτίο ειδήσεων αλλά με ένα... μεγάλο αυτί που θα έχει και το ανάλογο ακουστικό. Ουσιαστικά «αυτό» θα μιλάει κι αυτός θα περιμένει. Θα δούμε όμως και τη χήρα Μήτση, τη Μισέλ, τον φυλακισμένο, τον Φευγουλέα, τη Γρουμπουλάκη και πάει λέγοντας...

Ο Λάκης Λαζόπουλος αποφεύγει να μιλάει γι’ αυτή τη συνεργασία καθώς θέλει πρώτα να πέσουν οι υπογραφές και να έχει εξασφαλίσει όλα τα εχέγγυα που θα επιτρέπουν να κάνει τη σάτιρά του ελεύθερα, χωρίς παρεμβάσεις. Με τον ΑΝΤ1 πάντως φαίνεται ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι αλλά ακόμα δεν έχουν πέσει υπογραφές.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει και πάλι συνεργάτες του από το παρελθόν, όπως η Σοφία Φιλιππίδου με την οποία άλλωστε παίζει και στο θεατρικό σανίδι, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Δημήτρης Σταρόβας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λάκης Λαζόπουλος έχει υποβάλει στο κανάλι του Αμαρουσίου και άλλη μία πρόταση για τη δημιουργία μιας ταινίας. Πρόκειται για την «Κάλπικη λίρα», την ηθογραφική σπονδυλωτή ταινία που σκηνοθέτησε το 1955 ο Γιώργος Τζαβέλλας.

Τέσσερις ιστορίες με μια κάλπικη λίρα να περνά από τα χέρια ενός παραχαράκτη, ενός ζητιάνου, μιας φτωχής κοπέλας κι ενός νιόπαντρου ζευγαριού. Και με τον αφηγητή να καταλήγει στο ότι «κάλπικη δεν είναι η λίρα σε αυτή την ιστορία, κάλπικο είναι γενικά το χρήμα...».

Μόνο που ο Λάκης Λαζόπουλος θέλει να υποδυθεί ο ίδιος όλους τους ήρωες που στην ταινία ενσάρκωσαν οι: Μίμης Φωτόπουλος, Δημήτρης Χορν, Ελλη Λαμπέτη, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Λογοθετίδης, Σπεράντζα Βρανά. Εχει ήδη βρει συνεργάτες για να αποτυπώσουν τα σκηνικά της εποχής και με τη χρήση νέας τεχνολογίας να ξαναζωντανέψουν στην οθόνη τους ήρωες της πρώτης ελληνικής ταινίας με διεθνή επιτυχία...

Σωτήρης Μανιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: