29.12.17

Οικόπεδα τα ρέματα με τη βούλα...

δυο υπουργείων το προεκλογικό έτος 2003...

Μία από τις πολλές επεκτάσεις του σχεδίου πόλης της Μάνδρας έγινε το προεκλογικό έτος 2003, όταν εγκρίθηκε η...

τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μάνδρας με απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και εντάχθηκαν παρανόμως στο σχέδιο πόλης τμήματα των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σούρες παρ' ότι από το 1993 είχαν εκπονηθεί διάφορες προμελέτες για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που αυτά προκαλούσαν.

Η φυσική κοίτη του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης, η οποία υπάρχει ανάντη, χάνεται ή παραμένει υποτυπώδης, σε μήκος 930 μέτρων από το όριο της επέκτασης μέχρι το όριο του παλιού σχεδίου, ενώ στο τμήμα του μέσα σε αυτό ο χείμαρρος οδηγείται επιφανειακά σε πλακοσκεπή αγωγό ανεπαρκούς διατομής (οδός Κοροπούλη και Αγίας Αικατερίνης), διαπιστώνεται στο πόρισμα.

Επιπρόσθετα αναδεικνύεται μια «σημαντική λεπτομέρεια», όπως χαρακτηρίζεται, η οποία συνίσταται στο γεγονός «ότι δεν έχει εντοπιστεί έργο εισόδου ή αποδέκτη των ανάντη υδάτων, που θα οδηγούσε τα νερά στους αγωγούς Κοροπούλη κ.λπ., συνεπώς θεωρούμε ότι αυτά εισέρχονται στους συγκεκριμένους αγωγούς μέσω των επιφανειακών φρεατίων του αστικού ιστού της Μάνδρας. Μέθοδος ασυνήθιστη και αποφευκτέα για ρέματα τέτοιων παροχών».

Μονόδρομος η εκτροπή

Λεπτομερής η αναφορά στο ιστορικό της εγκεκριμένης από το 2014 (22-10) μελέτης εκτροπής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες, με το έργο να μην έχει δημοπρατηθεί μέχρι τώρα για «αποκλειστικά γραφειοκρατικό λόγο». Το πόρισμα απαντά γιατί επελέγη η εκτροπή αντί της διευθέτησης του πρώτου ρέματος. Όπως αναφέρεται, παρ' ότι καθορίσθηκαν οι οριαγραμμές με Υπουργική Απόφαση το 2003, η διευθέτηση ουδέποτε υλοποιήθηκε και «συνεπώς τα χαρακτηριστικά της δόμησης της πόλεως της Μάνδρας, η ανεπάρκεια του αγωγού της οδού Κοροπούλη, και η επέκταση προς Δυσμάς του σχεδίου πόλης οδήγησαν (σε επίπεδο μελέτης πάντοτε) στη μονοσήμαντη λύση της εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης από τη φυσική του κοίτη».

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση της εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου είχε ήδη περιληφθεί στο τροποποιημένο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων με την απόφαση 134/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου (5-4-2016, ΑΔΑ Ω1ΩΒ7Λ7-36Ζ), με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ.

Εκκρεμεί ακόμη η πράξη χαρακτηρισμού

Εξηγεί δε τον «γραφειοκρατικό λόγο». Ήτοι: η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε με απόφαση του γενικού γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Ιούλιο του 2014. Ο περιβαλλοντικός όρος 22 προέβλεπε ότι πριν από την έναρξη υλοποίησης του έργου η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής όφειλε να προβεί σε πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης επέμβασης για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της περιοχής που θα γίνουν τα έργα. Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, το Δασαρχείο Αιγάλεω απάντησε με καθυστέρηση... τριών ετών στις 20 Φεβρουαρίου, φέτος, στο αίτημα της Διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της αιρετής Περιφέρειας Αττικής σε αίτηση που είχε υποβληθεί στις 15 Απριλίου του 2014... Η αίτηση αρχειοθετήθηκε, σύμφωνα με το Δασαρχείο, διότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και ζητήθηκαν νέα στοιχεία. Το ανωτέρω έγγραφο του Δασαρχείου Αιγάλεω «ανέτρεψε τον χρονικό προγραμματισμό της εκτέλεσης του έργου», αποφαίνεται το πόρισμα. Εντέλει, στις 12 Σεπτεμβρίου φέτος, το Δασαρχείο ενημέρωσε την Περιφέρεια για τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να εκδοθεί η παραπάνω βεβαίωση και ζήτησε να υποβληθούν με νέα αίτηση...

«Εν κατακλείδι το έργο σήμερα ευρίσκεται στη διαδικασία κήρυξης απαλλοτρίωσης για τη δημοπράτηση του έργου», συμπεραίνει η έρευνα...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: