31.12.17

Σε κλοιό διαδηλώσεων το Ιράν...


Σε κλοιό αιματηρών διαδηλώσεων βρίσκεται το Ιράν. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως μια διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας, του πληθωρισμού και...
της ανεργίας αλλά εχουν λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις. 

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στο Ιράν μετά το 2009 και την επανεκλογή στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, όταν η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία.

Τώρα οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στο δικτάτορα».

Οι διαδηλώσεις έχουν αρκετή συμμετοχή τις τελευταίες ημέρες και έχουν εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως το Ντορούντ, το Κερμανσάχ αλλά και την πρωτεύουσα Τεχεράνη. 


Χθες, στο Ντορούντ η αστυνομία διέλυσε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με αληθινά πυρά. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δυο νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Ένα από τα βίντεο δείχνει διαδηλωτές να μεταφέρουν δύο τραυματισμένους ανθρώπους στο Ντορούντ. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί.


Διαδηλώσεις Ιρανών σε Παρίσι και Βερολίνο

Αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν επίσης στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η «ανάμιξη» της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο.

«Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ’ όλες τις πόλεις (του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν «μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας ανθρώπους της μεσαίας τάξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς».

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, που χαρακτηριζόταν «τρομοκρατική οργάνωση» μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων και στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Τεχεράνη. Χθες Σάββατο, περίπου 50-70 φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με τη σειρά τους έξω από το πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: