31.12.17

Ξεμένει από... καύσιμα ο Κυρ. Μητσοτάκης...


Έτος - δοκιμασία αναμένεται το 2018 για τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς, όσο η χώρα θα περπατά στην οδό εξόδου από το Μνημόνιο, τόσο σαφέστερο θα καθίσταται ότι...
η Ν.Δ. έχει μείνει από πολιτικά «καύσιμα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εισέρχεται στο 2018 έχοντας εξαντλήσει σχεδόν όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του ένας διεκδικητής της εξουσίας: Έκανε συνέδριο, αλλά απ’ αυτό έμεινε μόνο ένα ερωτηματολόγιο που γυρίζει το ασφαλιστικό στην περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και περιγράφει τα πλέον χοντροκομμένα θεωρήματα του νεοφιλελευθερισμού ως «προγραμματικούς άξονες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτοχρόνως ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητεί εκλογές ήδη από τον Μάιο του 2016, δηλαδή σε μερικούς μήνες θα κλείσει... δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστεί «γραφικό» το εκλογικό αίτημά του -όπως, άλλωστε, τον είχε προειδοποιήσει και η μετέπειτα διαγραφείσα από την Κ.Ο. της Ν.Δ., Κατ. Παπακώστα. Κι όλα αυτά ενόσω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυε διαρκώς στην -εύλογη- φθορά της κυβέρνησης και κινδυνολογούσε εκμεταλλευόμενος τη χρονοκαθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση, που εκπορεύονταν από τις εκτός συμφωνίας απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αλλαγή συσχετισμών

Ωστόσο, την ώρα που το 2018 βρίσκει τον Κυρ. Μητσοτάκη να έχει εξαντλήσει σχεδόν όλα τα όπλα στη φαρέτρα του, τα συγκοινωνούντα δοχεία που λειτουργούσαν παλιά στον επίσης παλιό δικομματισμό δεν αποτελούν ασφαλή «συνταγή» στην παρούσα συγκυρία. Μ’ άλλα λόγια, η Ν.Δ. δεν εισπράττει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το «εκκρεμές» δεν λειτουργεί με... αυτόματο τρόπο και, σαν να μην έφταναν αυτά, όλες οι πρόσφατες μετρήσεις όλων των εταιρειών δείχνουν πως η πορεία του Κυρ. Μητσοτάκη προς την εξουσία κάθε άλλο παρά... προδιαγεγραμμένη είναι.

Η Ν.Δ. έχει εξαντλήσει τη συσπείρωση των δικών της ψηφοφόρων έχοντας πρόβλημα να βρει άλλες «δεξαμενές», η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ βαίνει διαρκώς μειούμενη, ενώ ακόμη και στα ποιοτικά ευρήματα καταγράφεται ένα αχνό φως ελπίδας πως τα πράγματα μπορούν να πάνε κάπως καλύτερα μες στο τούνελ της συλλογικής κατάθλιψης.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν τόση σημασία τα νούμερα όσο οι καταγραφόμενες τάσεις, ακόμη και «γαλάζια» στελέχη παραδέχονται ότι στην οδό Πειραιώς έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Τελευταία ευκαιρία

Κι αν αυτές οι τάσεις καταγράφονται ενόσω η χώρα παραμένει εντός «μνημονιακού» καθεστώτος, δεν είναι λίγοι όσοι στη Ν.Δ. φοβούνται ότι από τον Αύγουστο του 2018 και μετά -και ειδικά εάν επιτευχθεί η περίφημη «καθαρή έξοδος»-, τότε οι σημερινές τάσεις μπορεί να σηματοδοτήσουν ακόμη και ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζει νέο εσωκομματικό «ανασχηματισμό» και έχει ζητήσει απ’ όλους να επιμείνουν στη σκληρή και δομική αντιπολίτευση και στον «ανένδοτο» κατά του Μεγάρου Μαξίμου, με τον φόβο πως, αν η κυβέρνηση... πηδήξει και αυτόν τον χειμώνα, το καλοκαίρι θα είναι πολύ καυτό για τη Ν.Δ. και ίσως προσωπικά για τον αρχηγό της...

Μελιγγώνης Γιώργος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: