31.12.17

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλή δουλειά...


...αλλά θέλει χρόνο»...

«Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και «δεξί χέρι» του νέου προέδρου του Eurogroup. Ο Μουρίνιο Φέλιξ τονίζει ότι...
ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλή δουλειά, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλή δουλειά υιοθετώντας κάποια κοινωνικά μέτρα που δεν είχαν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε παραμένει στην εξουσία και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα… Αλλά για να αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη κυβέρνηση χρειάζεται χρόνος και το έργο της είναι ακόμη πιο περίπλοκο» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο γαλλικό Mediapart.

Ο Πορτογάλος πολιτικός υπογραμμίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής με τις ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ να μην είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο και για τον λόγο αυτό η χώρα υπέφερε. «Εκείνη την εποχή δεν ήμουν στην κυβέρνηση, εργαζόμουν στην Εθνική Τράπεζα της Πορτογαλίας. Αυτό που μπορούσα να αντιληφθώ από τις συζητήσεις ήταν ότι προσπαθούσαμε να το υποτιμήσουμε μέσα σε μια νομισματική ένωση και ότι το είδαμε μόνο μέσω περικοπών στους μισθούς. Όμως, η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, στην πτώση της εγχώριας κατανάλωσης, που προκαλεί κατάργηση θέσεων εργασίας, και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων… Αυτό δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επισημάνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει από τις διαδοχικές κυβέρνησης. Συγκρίνοντας την ελληνική περίπτωση με τη χώρα του ο Φέλιξ τονίζει ότι «Στην Πορτογαλία υπάρχει πολιτική σταθερότητα: ό,τι και αν σκεφτόμαστε για τη δράση της, η κυβέρνηση που σχηματίστηκε το 2011 ολοκλήρωσε τα τέσσερα χρόνια της εντολής της. Και εμείς με τη σειρά μας, έχουμε δεσμευτεί σε μια εντολή τεσσάρων ετών».

Ο κ. Φέλιξ τονίζει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που διαφέρουν μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. «Το σημείο εκκίνησης είναι πολύ διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι μια πολύ κλειστή οικονομία, ενώ το ΑΕΠ της Πορτογαλίας όταν μπήκε στην κρίση αποτελούσε σχεδόν το 40% των εσόδων από τις εξαγωγές. Στην Ελλάδα ήταν το 20%. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, συνεχίσαμε να επωφελούμαστε από ισχυρές εξαγωγές.

Ήδη πριν από την κρίση, οι πορτογαλικές εταιρίες αναζητούσαν νέες αγορές για εξαγωγές. Όταν ήρθε η κρίση, οι καλύτερες από αυτές τις επιχειρήσεις κατάφεραν να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τους για να προσεγγίσουν αυτές τις νέες αγορές. Στην περίπτωση της

Ελλάδας αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο. Η οικονομία της επικεντρώνεται σε δύο είδη εξαγωγών: στις θαλάσσιες μεταφορές και στον τουρισμό. Δύο τομείς που είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιηθούν και εξαρτώνται πολύ από το διεθνές εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: