29.11.17

Ενα χρόνο μετά...

Σήμερα τα ξημερώματα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που η Σαπεκοένσε χτυπήθηκε από τη μοίρα, όταν το αεροπλάνο της ομάδας, με...
προορισμό το Μεντεγίν για τον πρώτο τελικό της Κόπα Σουδαμερικάνα, κατέπεσε στα βουνά της Κολομβίας στέλνοντας στον θάνατο 71 άτομα.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα El Paίs αποκαλύπτει τα βήματα χελώνας στη δικαστική πλευρά της υπόθεσης και την αδικία που νιώθουν στο πετσί τους οι οικογένειες των θυμάτων, καθώς ακόμα ούτε οι ένοχοι έχουν τιμωρηθεί ούτε οι ίδιοι έχουν αποζημιωθεί.

Ως προς τη βολιβιανή εταιρεία τσάρτερ LaMia, με την οποία είχε συνάψει συμφωνία η Σαπεκοένσε για τη μεταφορά της ομάδας στην Κολομβία, εμφανίζεται «παθητικής νομιμοποίησης», ήτοι δεν ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι εναντίον ποιου να στραφούν δικαστικά. Ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου -και μεταξύ των θυμάτων-, Μιγέλ Κιρόγα, φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής, ενώ ο συνεταίρος του, Μάρκο Αντόνιο Ρότσα Βενέγας, διαφεύγει τη σύλληψη.

Οι αρχές της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Κολομβίας που εμπλέκονται στις έρευνες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες για να καταδείξουν με βεβαιότητα ποιοι είναι οι ένοχοι. Μέχρι στιγμής, εκτός του Βενέγας, έχουν κατηγορηθεί άλλοι 4 Βολιβιανοί: δύο υπάλληλοι του αεροδρομίου της Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα, που ενέκριναν το σχέδιο πτήσης του αεροπλάνου παρά τις εμφανείς παρατυπίες (π.χ. όχι αρκετά καύσιμα για τη συγκεκριμένη πτήση), ο διευθυντής της εταιρείας, Γουστάβο Βάργας Γκαμπόα, και ο γιος του, και μέλος του Δ.Σ. της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βολιβίας, Γουστάβο Βάργας Βιγέγας. Οι Βάργας είναι οι μοναδικοί που έχουν συλληφθεί και τώρα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τον περασμένο μήνα οι δικαστικές αρχές της Βραζιλίας αποκάλυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η LaMia ανήκει τελικά στη Λορεντάνα Αλμπασέτε, κόρη του πρώην Βολιβιανού γερουσιαστή Ρικάρδο Αλμπασέτε. Η πολύπλοκη διαδικασία συλλογής εγγράφων και καταθέσεων από τρεις χώρες καθυστερεί την έρευνα και ακόμα δεν έχει ασκηθεί επίσημη δίωξη κατά της οικογένειας Αλμπασέτε.

Στη Βραζιλία το μοναδικό ασφαλές συμπέρασμα των αρχών είναι ότι δεν φέρει ευθύνη η Σαπεκοένσε, καθώς τα συμβόλαια με τη LaMia είναι νόμιμα. Πάντως οι συγγενείς των θυμάτων μιλούν για εγκληματική αμέλεια, ότι δηλαδή δεν έπρεπε να στραφεί ο σύλλογος στη βολιβιανή εταιρεία. Μετά το ατύχημα οι σχέσεις των οικογενειών με τη Σαπεκοένσε πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ηδη ο σύλλογος βρίσκεται αντιμέτωπος με 20 αγωγές αποζημιώσεων. Μερικές οικογένειες κατηγορούν τους ιθύνοντες ότι τους παράτησαν και ότι εκμεταλλεύονται εμπορικά την τραγωδία, διαπραγματευόμενοι την παραγωγή ντοκιμαντέρ και ταινιών για τη μοιραία πτήση.

Η ασφαλιστική εταιρεία Βisa, που είχε συμβόλαιο με τη LaMia, αρνείται να πληρώσει όλο το ποσό της προβλεπόμενης αποζημίωσης (20,8 εκατ. ευρώ), επειδή το ατύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Στην τελευταία συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων η Bisa προσέφερε το ποσό των 168.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή. Και εκεί τα δικαστήρια θα δώσουν (κάποτε) τη λύση.

Οσο για την ομάδα; Πέτυχε τον βασικό της στόχο, να παραμείνει στην κατηγορία. Μάλιστα στο φινάλε του πρωταθλήματος την ερχόμενη Κυριακή μπορεί να «σφραγίσει» και μία θέση στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Με ρόστερ που ουσιαστικά στήθηκε από το τίποτε μέσα σε 20 μέρες...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: