27.11.17

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ...

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αν. υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Τα ποσά, που...
σε βάθος πενταετίας αναμένεται να φτάσουν συνολικά έως και τα 2 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, δρόμοι), αλλά δημιουργία παιδικών χαρών και ανέγερση δημοτικών κτιρίων.

Τα προγράμματα, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα υλοποιηθούν εντός του 2018. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει προοπτική σε βάθος πενταετίας να ανέλθει έως και τα 2 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους και τις περιφέρειες, με έμφαση στους πρώτους, και αφορά τους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Το δεύτερο θα προορίζεται για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτιρίων.

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο δανεισμός αφορά το σκέλος των χρημάτων που προέρχονται από την ΕΤΕπ, κομμάτι που δεν θα επιβαρύνει ως προς την αποπληρωμή του τους δήμους, αλλά θα γίνεται σε βάθος χρόνου από τους πόρους του ΠΔΕ.

Έτσι, ο δανεισμός δεν αθροίζεται και δεν εντάσσεται στους υφιστάμενους περιορισμούς των δήμων σε σχέση με τα όρια δανειοδότησής τους και τη σχέση τους με τα έσοδά τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπενθύμισε ότι πολύ σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ, υλοποιούνται ήδη από το ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.

Επίσης προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου στις αρχές του 2018 για τη θεσμική αναμόρφωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο έως σήμερα στηρίζεται σε νόμο του 1955...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: